شماری از باشندگان و فرهنگیان هلمند، میگویند که قلعهی تاریخی «بیبیجان» در ولسوالی خانشین این ولایت با خطر ازبینرفتن روبهرو است. به گفتهی تاریخشناسان در هلمند، این قلعه کموبیش هزار سال پیشینه دارد.
دادمحمد، باشندهی ولسوالی خانشین، میگوید: «نزدیک به ۱۲ سال است که در این ولسوالی زندگی میکنم. بخشهای شرقی این قلعه سال گذشته فرو ریخت. این یک قلعهی تاریخی است که باید نگهداری شود؛ اگر نگهداری نشود، آهستهآهسته از بین میرود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
میرزاوالدین، دیگر باشندهی ولسوالی خانشین نیز، از حکومت میخواهد که برای نگهداری این قلعهی تاریخی کار کند. او میافزاید: «خواست ما از دولت این است که برای نگهداری این قلعهی تاریخی توجه و دوباره بازسازی کند؛ هر سال بارانها و دیگر رویدادهای طبیعی به این قلعه آسیب میرساند. اگر این قلعه بازسازی شود، بسیاری از گردشگران به این ولسوالی خواهند آمد.»
محمداسماعیل شریعت، تاریخشناس در هلمند، با مهمخواندن آبدهها و اثرهای تاریخی، میگوید که حکومت و شهروندان، باید برای حفظ این آبدهها تلاش کنند. او میافزاید: «این وظیفهی حکومت به ویژه ریاست اطلاعات و فرهنگ است که برای نگهداری آبدههای تاریخی توجه و بخشهای ویرانشدهی آنها را بازسازی کند. مردم هم باید برای نگهداری آبدههای تاریخی مسئولیت خود را ادا کنند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
حمدالله مدثر، آمر بخش آبدههای تاریخی ریاست اطلاعات و فرهنگ هلمند، میگوید که برای بازسازی قلعههای تاریخی این ولایت، پیشنهادهایی را به وزارت اطلاعات و فرهنگ فرستاده و انتظار دارد که برخی از بخشهای تاریخی هلمند بازسازی شود. او میافزاید: «قلعهی بیبیجان و شماری از آبدههای تاریخی دیگر ویران شده که علت اصلی آن، بارانها و سرازیرشدن سیلاب است. ما برای بازسازی آبدههای این ولایت پیشنهادهایی را به وزارت اطلاعات و فرهنگ کردهایم و امید داریم که شماری از آبدههای تاریخی بازسازی شوند.»
در ولسوالی های کجکی، خانشین و دیشوی هلمند قلعههای تاریخی زیادی قرار دارد که بیشتر آنها تا دو هزار و ۵۰۰ سال پیشنیه دارد؛ اما در اثر فرسایشهای ناشی از سیلابها و بیتوجهی حکومتها با خطر ازبینرفتن روبهرو است.