شماری از نویسندگان، تاریخ‌شناسان و فرهنگیان هلمند، می‌گویند که قلعه‌ی تاریخی بُست و شماری دیگر از آبده‌های تاریخی این ولایت، با خطر فروریزی روبه‌رو اند.

آنان ابراز نگرانی می‌کنند و می‌گویند که اگر به حفاظت از آبده‌های تاریخی هلمند توجه نشود، این آثار در زمستان پیش رو در اثر بارندگی ویران خواهند شد.

محمداسماعیل شریعت‌یار، نویسنده و تاریخ‌شناس، به سلام‌وطندار می‌گوید که آثار تاریخی افغانستان به ویژه قلعه‌ی تاریخی بُست و دیگر آبده‌های تاریخی هلمند دارای ارزش فراوان است و باید از آن‌ها محافظت شود.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

او می‌افزاید: «این تاریخ و هویت ماست. اگر کسانی بخواهند ما را بشناسند، از روی همین آبده‌ها و مناطق تاریخی ما را خواهند شناخت؛ زیرا آنان می‌دانند که در این مناطق تاریخی که‌ها زندگی می‌کردند و چه می‌کردند. از لحاظ تاریخی نیز تمایز تاریخی هلمند از دیگر مناطق افغانستان از همین مناطق تاریخی ناشی می‌شود. اگر این از بین برود، ما هیچ می‌شویم و همه‌چیز را از دست خواهیم داد.»

در همین حال، خدای‌نظر، باشنده‌ی هلمند، از امارت اسلامی می‌خواهد که در حفاظت از قلعه‌ی بُست اقدام کند؛ زیرا این یکی از ارزش‌های تاریخی کشور است.

او می‌گوید: «من ۹۵ ساله‌ام. امارت اسلامی باید از این قلعه طوری حفاظت و مراقبت کند مانند این که کسی از ملکیت خود مراقبت می‌کند. این دارای ارزش تاریخی است که باید محافظت شود.»

از سوی دیگر، محمدقاسم ریاض، آمر اطلاعات ریاست اطلاعات و فرهنگ هلمند، می‌گوید که امارت اسلامی در نظر دارد تا پروژه‌های نیمه‌کاره بازسازی آبده‌های تاریخی این ولایت را دوباره آغاز کند.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

او می‌افزاید: «آبده‌های تاریخی از غصب نجات یافته است، با آن هم تلاش‌ها برای غصب جریان دارد. امارت اسلامی در نظر دارد تا پروژه‌های بازسازی آبده‌های تاریخی را با شرکت‌های مربوطه دوباره آغاز کند و افزون بر این، برای حفاظت از آبده‌های تاریخی دیوارهای استنادی نیز قرار است ساخته شود.»

نگرانی‌ها از فروریزی قلعه‌ی تاریخی بُست در حالی مطرح می‌شود که در زمان نظام جمهوری برای بازسازی این قلعه ۱۴ میلیون افغانی اختصاص یافته بود و کارهای آن از سوی شرکت انکشاف ملی پیش برده می‌شد.

اما با روی‌کارآمدن دوباره‌ی امارت اسلامی کار بازسازی این قلعه به گونه‌ی کامل متوقف شد و ۸۰ درصد کار بازسازی چهار آبده‌ی تاریخی دیگر نیمه‌کاره ماند که در باره‌ی آغاز بازسازی این آبده‌ها چیزی گفته نشده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: