وزیران امور خارجهی کشورهای همسایهی افغانستان و روسیه، امروز در شهر سمرقند اوزبیکستان گرد هم آمدند تا در بارهی وضعیت کنونی افغانستان بحث و رأیزنی کنند. این چهارمین دور از این نشست است که از زمان رویکارآمدن امارت اسلامی در افغانستان، برگزار میشود. بررسی راههای مبارزه با تروریزم، یافتن راهحل برای پایان بحران سیاسی و اقتصادی افغانستان و وضعیت بشری، از محورهای مورد بحث در این نشست است. ساعاتی پیش از این نشست، وزیران امور خارجهی کشورهای روسیه، چین، ایران و پاکستان، در بیانیهای پس از دیدار چهارجانبهی شان، از امارت اسلامی خواستند که به تهدات خود در بخش مبارزه با هراسافکنی به ویژه در برابر گروههایی که در افغانستان فعال اند و تشکیل حکومت فراگیر، عمل کند.
در این نشست، برخلاف خیلی از نشستهای منطقهای و جهانی که در بیش از یک سالونیم گذشته در بارهی افغانستان برگزار شده است، هیئتی به نمایندگی امارت اسلامی نیز، به ریاست امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه اشتراک کرده است. امارت اسلامی میگوید که در این نشست، خواستهایش از جهان را ارائه کرده و دستآوردهایش را با نمایندگان کشورهای اشتراککننده در میان خواهد گذاشت.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «امارت اسلامی در این نشست خواستها و نیازمندیهای کشور خود را به جهانیان خواهد رساند و حقایق افغانستان را منعکس خواهد کرد و این پیشرفت خوبی خواهد بود.»
این در حالی است که امارت اسلامی، تا کنون در زمینهی مبارزه با تروریزم، رعایت حقوق بشر و تشکیل حکومت فراگیر کاری انجام نداده است. میرویس آشفته، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «با دست خالی در این نشست اشتراک میکنند؛ چون اعلامیهی حقوق بشر را توجه نمیکنند، قانون اساسی ندارند، شکل دولت را ترتیب ندادند؛ یعنی قوهی تفکیکشده سهگانه از هم ندارند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
حضور هیئتی به نمایندگی از امارت اسلامی در این نشست، امیدواریهایی را برای اثرگزاری این نشست و یافتن راهحلی برای بحرانهای افغانستان به میان آورده است. عزیز معارج، آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «نشست امروزی از نشستهای قبلی که در مورد افغانستان برگزار میشد، فرق خوب و مثبتی دارد؛ چون این بار سرپرست وزارت خارجه اشتراک کرده است، میشود که این جا از موضعگیری افغانستان دفاع شود و میشود که از فیصلهها در مورد افغانستان هم دفاع صورت بگیرد و هم تأیید شود.»
این در حالی است که در حاشیهی برگزاری این نشست، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجهی روسیه، از تهدیدات امنیتی از ناحیهی افغانستان اظهار نگرانی کرده و وزارت امور خارجهی چین نیز، در بیانیهای تأکید کرده است که این کشور از یک حکومت معتدل و میانهرو در افغانستان پشتیبانی میکند.