در ادامه‌‌ی نشست‌های منطقه‌ای و جهانی در باره‌ی بحران سیاسی جاری در افغانستان، قرار است چهارمین نشست وزیران امور خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان، پنج‌شنبه‌ی همین هفته در شهر سمرقند اوزبیکستان برگزار شود. در این نشست که با حضور روسیه، چین، ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و اوزبیکستان برگزار می‌شود، نگرانی‌های امنیتی از ناحیه‌ی افغانستان و حل بحران سیاسی این کشور، به بحث گرفته خواهد شد.

وزارت امور خارجه‌ی روسیه، با پخش اعلامیه‌‌ای گفته است که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه‌ی این کشور، در چهارمین نشست وزیران امور خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان در ۱۳ اپریل در اوزبیکستان، اشتراک خواهد کرد. در اعلامیه‌ی این وزارت، آمده است: «با توجه به وضعیت دشوار امنیتی، رشد فعالیت‌های تروریستی و تولید مواد مخدر در افغانستان، هم‌آهنگی مبارزه با تروریزم و تلاش‌های مبارزه با مواد مخدر کشورهای منطقه، به ویژه مورد توجه قرار گرفته است. توجه ویژه به پویایی‌های این منطقه خواهد شد. توسعه‌ی یک‌پارچگی اقتصادی منطقه‌ای و تطبیق پروژه‌های ترانسپورتی و انرژی با مشارکت کابل مطابق توافقات قبلی انجام شده است.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

تا کنون هیچ نماینده‌ای از امارت اسلامی، در نشست وزیران امور خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان، دعوت نشده است. بلال کریمی، از معاونان سخن‌گوی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید که در هر نشست مرتبط به افغانستان، نیاز است که نماینده‌ای از امارت اسلامی نیز در آن اشتراک داشته باشد. او می‌‌افزاید: «هنوز وقت است و جزئیات هنوز تکمیل نشده است. در مورد قضایای کشور ما، ما بارها تکرار کرده‌ایم و تذکر داده‌ایم که از خاک افغانستان هیچ جناحی نباید ترس داشته باشد. مجالس، نشست‌ها و صحبت‌هایی که می‌شود، به نفع مردم افغانستان و کشور ما باشد. این یک پیش‌رفت است، یک واقعیت است، یک جناحی که مهم باشد و مسئول باشد و صلاحیت اجرایی داشته باشد، این مهم است که در قضایا و مجالس نقش اساسی را داشته باشد.»

از سویی هم، مصطفا مدثر، پژوهش‌گر روابط بین‌الملل، می‌گوید کشورهایی که در این نشست حضور دارند، تلاش می‌کنند از خلای سیاسی و امنیتی افغانستان متأثر نشوند. او می‌‌افزاید: «کشورهایی که قرار است روز پنج‌شنبه گردهم بیایند، کشورهای آسیای مرکزی؛ چون چین و روسیه، این کشورها از ناحیه‌ی افغانستان نگران امنیت خود هستند که مبادا بحران، ناامنی و افراط‌گرایی از افغانستان به این کشورها سرایت بکند. به این دلیل که امارت اسلامی را به رسمیت نمی‌شناسند، حضور امارت اسلامی هم چندان معنادار نیست. وضعیت در داخل افغانستان، یک وضعیت بسیار شکننده است و یک خلای سیاسی و امنیتی و اقتصادی است که این خلا خواسته‌ ناخواسته به این کشورها سرایت می‌کند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

با این حال، جمعه‌خان پویا، فعال سیاسی، می‌گوید امارت اسلامی از آن جهت که به تعهدات خود در برابر جهان عمل نکرده، در نشست‌ وزیران امور خارجه‌ی کشورهای همسایه‌ی افغانستان دعوت نشده است. او می‌افزاید: «در پنجمین نشست فرمت مسکو هم که چند ماه پیش برگزار شد، از امارت اسلامی دعوت نشده و روسیه بسیار واضح اعلام کرده بود که دعوت‌نشدن امارت اسلامی در واقع، انجام‌ندادن تعهداتی است که آن‌ها به کشورهای منطقه و جهان داده بودند؛ فکر می‌کنم که دلیل دعوت‌نشدن امارت اسلامی در نشست سمرقند هم همین موضوع است. نگرانی‌هایی است که کشورهای آسیای میانه و کشورهای همسایه‌ی افغانستان از ناحیه‌ی افغانستان دارند.»

گفتنی است که به دلیل تقابل امارت اسلامی با جامعه‌ی جهانی و هم‌چنان نپذیرفتن خواست کشورهای منطقه مبنی بر تشکیل یک حکومت فراگیر در افغانستان، تا کنون در نشست‌های منطقه‌ای و جهانی مرتبط به این کشور، نماینده‌ای از امارت اسلامی دعوت نشده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: