مسئولان وزارت صنعت و تجارت، میگویند که کمیتهی مشترک تجارتی و ترانزیتی میان افغانستان و ایران، نخستین نشستش را روز گذشته- یکشنبه، ۱۷ جدی- به منظور تطبیق مواد توافقنامههایی برگزار کرد که چندی پیش، در سفر عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزراء و وزیر صنعت و تجارت به ایران با مقامهای این کشور منعقد شده بود.
آخندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، میگوید که ساعت کاری مرزهای اسلامقلعه، نیمروز و ابونصر فراهی و سه گمرک مرزی طرف ایران، از هشت ساعت در روز به ۱۶ ساعت افزایش یافته است.
او، میافزاید که افزون بر این، در باره افزایش صادرات و واردات میان دو کشور نیز، توافق شده تا شمار رفتوآمدهای موترهای باربری روزانه از ۵۵۰ به هزار و ۲۰۰ موتر افزایش یابد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت همچنان میگوید: «در این نشست ها محدودیت ۲۰ روزه موتر های باربری ایرانی به خاک افغانستان برداشته شده است همچنان طرفین به منظور توسعه تجارت برخی از فیس ها تعیین شده را ملغا اعلام نموده اند.»
در همین حال، شماری از تحلیلگران مسائل اقتصادی، برگزاری این نشستها را برای رسیدگی به چالشهای بازرگان دو طرف مؤثر میدانند.
تاجمحمد تلاش، تحلیلگر مسائل اقتصادی، میگوید که محدودیت در بندر چابهار، افزایش تعرفهی گمرکی و کاپی اجناس تولیدشده افغانستان در ایران، از مشکلات عمدهی بازرگان افغانستان به شمار میرود.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
نصیراحمد رشتیا، دیگر تحلیلگر مسائل اقتصادی، میگوید: «هنوز هم در تجارت افغانستان و ایران مشکلات وجود دارد. بحث ویزه و انتقالات پول است که اگر این چالشها برداشته شود، مه فکر می کنم روابط دو طرف بهبود مییابد.»
به گفتهی مسوولان وزارت صنعت و تجارت، در ۲۰۲۳، به ارزش ۲۵ ملیون دالر کالاهای تجارتی مانند پنبه، انواع خسته، زیره، نوشابه و دیگر اجناس تجارتی به ایران صادر شده است.