پوست قرهقل یک نوع پوست بره/نوزاد گوسفند است. بره همین که تولد شد، ذبح و پوست آن برای صنعت قرهقل برداشته میشود. پوست قرهقل در افغانستان برای صادرات به بیرون از کشور و ساختن کلاه قرهقلی استفاده میشود و این صنعت در گذشته از منابع بزرگ عایداتی افغانستان بود؛ اما هماکنون صنعت قرهقل در کشور رو به رکود است.
خیرمحمد، یکی از تاجران پوست قرهقل در کندز که از سالها به اینسو کاروبار قرهقل را انجام میدهد، میگوید که بهدلیل نبود تقاضای مشتریان در بازارهای خارجی، این صنعت در کندز ۹۰ درصد کاهش یافته است.
او میافزاید: «صادرات پوست قرهقل نظر به پارسال امسال ۹۰ درصد کاهش یافته است، مردم مالدار/دامدار بره نمیکُشد؛ چون بازار ندارد. قیمت یک پوست قرهقل ۳۰۰ تا ۵۰۰ افغانی است.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
عبدالباقی زاخیل، یکی دیگر از تاجران پوست قرهقل در کندز که از ۴۰ سال به اینسو سرگرم فعالیت در این بخش است، بستهبودن راههای مواصلاتی و موجودیت چالشها بر روند تجارت را، از عاملهای اصلی کاهش صنعت قرهقل میداند.
او میافزاید: «سه سال پیش یک پوست قرهقل تا ۲ هزار و ۵۰۰ افغانی خریدوفروش میشد. اکنون که بازارها و پروازهای بینالمللی بند شده، تا ۵۰۰ افغانی هم کسی نمیخرد و مردم بسیار تاوان کردند. شخصاً ۳۰۰۰ پوست خودم در شبرغان است، بازار ندارد و در تاوان هستم.»
در همین حال، شماری از دامداران کندز به سلاموطندار میگویند که از دو سال به اینسو نرخ پوست قرهقل در بازارهای این ولایت کاهش یافته است و به همین دلیل، برهها را ذبح نمیکنند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
حبیبالله، یک تن از دامداران ولسوالی دشت ارچی کندز، میگوید: «ما این پوستهای قرهقل را دو سال میشود که حلال نمیکنیم، بهخاطر اینکه بازار ندارد و نرخ پوستهای قرهقلی ما در بازار ۲۰۰ تا ۳۰۰ افغانی است که به آن چیزی نمیشود.»
از سویی هم، نصیراحمد، یک تن از صنعتکاران کلاه قرهقل در کندز، میگوید که استفادهکنندهگان کلاه قرهقلی در داخل کشور نیز کم شده و این صنعت علاقهمندانش را از دست داده است.
کیفیت پوست قرهقل افغانستان در جهان کمنظیر است و تا چند سال پیش خریداران عمدۀ آن انگلستان، دانمارک، فنلاند و چین بودند؛ اما طی چند سال پسین این صنعت کمتر به بازارهای جهانی صادر شده است.