غزنی، روزگاری یکی از مهم‌ترین بازارهای صنعت پوستین‌دوزی در کشور بود و هزاران تن در صدها کارگاه پوستین‌دوزی این ولایت سرگرم کار بودند، اما اکنون شماری از پوستین‌دوزان غزنی می‌گویند که واردات پوشیدنی‌های خارجی و نبود زمینۀ گردش‌گری، صنعت تاریخی پوستین‌دوزی در این ولایت را با رکود روبه‌رو کرده است. آنان  تقلب و نبود کیفیت در کار را نیز از عوامل زوال و رکود بازار این صنعت در غزنی می‌دانند.

حاجی امان‌الله، که ۶۵ سال سن دارد و بیش‌تر عمرش را صرف صنعت پوستین‌دوزی کرده است، می‌گوید که در دهه‌های ۴۰ تا ۶۰ خورشیدی، پوستین‌دوزی در غزنی رونق فراوان داشت و گردش‌گران خارجی و داخلی خریدار آن بودند، اما او با ابراز تأسف می‌گوید که اکنون این صنعت با رکود روبه‌رو شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

امان‌الله می‌افزاید: «والله صادر هم می‌شد، توریستان آمریکایی هم میامد، پولندی هم میامد، زیادتر از  شوروی بود و تاجیکستانی هم زیاد میامدند و تجارانی هم بودند در کابل که از غزنی می‌خریدند و به خارج می‌بردند.»

عبدالودود، یکی دیگر از پوستین‌دوزان غزنی‌ست. او از این‌که صنعتش پشتی‌بان و خریدار چندانی ندارد، خود را تنها احساس می‌کند. او می‌گوید صنعت دست‌داشته‌اش، زحمت‌های بسیاری نیاز دارد و در جهان کم‌نظیر است.

پوستین با گذشت هر سال، علاقه‌مندان خود را از دست می‌دهد و در بازارها خریداران اندک دارد؛ آن‌هم خریداران کهن‌سال، که از سال‌ها به پوشیدن پوستین عادت دارند.

عبدالمتین، یک تن از خریداران پوستین‌، از کهن‌سالان غزنی‌ست که از گذشته‌ها تاکنون در فصل زمستان پوستین می‌پوشد، او می‌گوید: «گفتم پوستین بگیرم به‌خاطری که یخ نگیرد، مال‌های لیلامی و بازاری به‌درد نمی‌خورد، لیکن این مال‌ها گرم است و برای دکاندار می‌گویم که پوستین بره‌یی بدهد.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

در همین حال، شماری از فرهنگیان و آگاهان غزنی با نگرانی از رکود این صنعت می‌گویند که تا دو دهه قبل، صدها کارگاه پوستین‌دوزی در ولایت غزنی فعالیت داشت. به گفتۀ آنان، بیش‌تر از ۵۰۰ کارگاه پوستین‌دوزی در غزنی وجود داشت و در هر کارخانۀ پوستین‌دوزی، ۲۰ تا ۳۰ تن مصروف کار بودند.»

انسان‌ها از آوان خلقت از پوست حیوانات لباس می‌ساختند که یکی از این لباس‌های قدیمی، پوستین است؛ پوستین در دوره‌‎هایی از تاریخ، به یکی از لباس‌های شاهانه مبدل شده بود که برای تجمل و زیبایی و هم برای محافظت در برابر سرما استفاده می‌شد. اکنون که بیش‌تر صنعت‌های دنیا ماشینی شده، بازار بسیاری از صنعت‌های دستی از کار افتاده است.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: