برنامۀ توسعهیی سازمان ملل متحد در چهارمین گزارش خود از ارزیابی تأثیرات اقتصادی – اجتماعی ویروس کرونا در افغانستان گفته که ویروس کرونا باعث رکود اقتصادی در افغانستان شده است.
گزارش برنامۀ توسعهیی سازمان ملل متحد که روز چهارشنبه، بیستویکم عقرب به نشر رسید، تخمین زده است که اقتصاد افغانستان در سال ۲۰۲۰، حدود ۶ درصد افت خواهد کرد.
در گزارش تصریح شده است که در صورت نبود سیاستهای بهبودمحور، زیان انباشته در تولید ناخالص داخلی تا سال ۲۰۲۴ در حدود ۱۲,۵ درصد خواهد بود.
بر بنیاد این گزارش، اگر رشد اقتصادی در افغانستان بین سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۴ مثبت هم فرض شود، سطح رشد اقتصادی در مقایسه به وضعیت قبل از شیوع کرونا پایینتر خواهد بود.
یافتههای این گزارش نشان میدهد که پایینبودن فعالیتهای اقتصادی، اختلال در تجارت و شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، سبب کاهش رشد اقتصای در افغانستان شده است.
بازنگری دولت افغانستان نیز نشان میدهد که عواید داخلی از ۲۰۹ میلیارد افغانی به ۱۴۴ میلیارد افغانی کاهش یافته است.
در گزارش آمده است که کاهش در عواید مالیاتی شرکتها ۱۷ درصد و در عواید مالیات شخصی ۱۸ درصد تخمین شده است. همچنان عواید به دلیل کاهش واردات تا ۱۹ درصد و عواید مالیاتی کالاها و خدمات تا ۱۰ درصد ممکن است کاهش یابد.
هارون میر، مشاور ارشد معاون نخست رئیسجمهور میگوید که اولویت برای دولت ایجاد توازن در بودجه است.
آقای میر تصریح می کند که کاهش تنها در تولید ناخالص داخلی نبوده، بلکه آنان شاهد کاهش بزرگ در درآمدزایی دولت نیز بودهاند.
او افزود که دولت به همین دلیل در بودجۀ جدید، موارد غیرضروری را کاهش داده است.
برنامۀ انکشافی سازمان ملل متحد از حکومت افغانستان خواسته که در کوتاهمدت به تأثیرات آنی مالی ویروس کرونا بپردازد و از اثرات منفی آن روی برنامهها و اهداف توسعهیی پایدار جلوگیری کند.