مالکان شماری از دفترهای رهنمای معاملات در شهر کابل، میگویند که به دلیل کندبودن روند اجرای قبالهی شرعی از سوی حکومت، کاروبار خریدوفروش خانه و زمین در شهر کابل، ۷۰ درصد کاهش یافته است.
سیدیوسف قدیس، مالک یکی از دفترهای رهنمای معاملات در «قلعهی فتحالله» شهر کابل، میگوید که طی مراحل فروش خانه و زمین و بهدستآوردن قبالهی شرعی در ادارهی اراضی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، بیش از پنج ماه زمان میبرد. او میافزاید: «فعلاً کاروبار خریدوفروش خانه و زمین، به دلیل بنبست در اجرای قباله، کم شده است. کسانی که دفتر رهنمای معاملات دارند، از این وضعیت راضی نیستند؛ چون قبلاً کاروبار خریدوفروش خانه و زمین و اجرای قباله مربوط ستره محمکه/دادگاه عالی، بود و در آخرهای دورهی جمهوری، این کار مربوط ادارهی اراضی شد. این اداره که مربوط وزارت زراعت است، کار را بسیار دشوار کرده؛ چون افراد مسلکی نیستند و در بارهی اجرای قباله، تجربه ندارند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
محمدکریم که ۱۷ سال میشود دفتر رهنمای معاملات دارد، با گلایه از رکود کاروبارش، میگوید که این روزها بیشتر مشتریهای شان افرادی اند که به دلیل مشکلات اقتصادی، خانه و زمین شان را به فروش میگذارند. او میافزاید: «اقتصاد مردم خراب است. کسانی که پول داشتند، به بیرون رفتند؛ چهار غریبی که مانده، توان خرید زمینهای بلندقیمت را ندارند. به همین خاطر، نرخ بلند را نه کسی پرسان میکند و نه کسی خریدار است. بسیاری به دلیل مشکلات اقتصادی، خانههای شان را به گرو میدهند.»
فرید، مالک یکی دیگر از دفترهای رهنمای معاملات در شهرنو کابل، بیباوری مردم به آیندهی شان را، یکی از دلیلهای اصلی رکود خریدوفروش خانه و زمین، عنوان میکند. او میافزاید: «شمار زیادی از مردم دل نمیتوانند که در بخش خرید خانه و زمین، سرمایهگذاری کنند؛ چون در شرایط کنونی، فکر میکنند وضعیت و آینده ناروشن است؛ به همین خاطر، نمیخرند و پول خود را بند نمیکنند.»
با این حال، مسئولان ادارهی اراضی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، کندبودن روند صدور قبالهی شرعی از سوی این اداره را رد میکنند و میگویند که بر اساس کارشیوهی این اداره، درخواستها برای دریافت قبالهی شرعی، به گونهی آسان و در مدت کوتاه بررسی میشود.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
سعیدالرحمان مظهری، رییس عمومی جیودیزی، کادستر و قباله و کفیل ادارهی اراضی وزارت زراعت، به سلاموطندار میگوید: «در هنگام پروسهی اجرای قباله، مشکلات تخنیکی/فنی وجود داشت؛ اما اکنون ما این مشکلات را حل کردهایم. هر کس که مراجعه میکند، پروسهی اجرای قبالهاش زود تکمیل میشود. اکنون تنها در کابل، از یک هزار تا دو هزار قباله، زیر پروسس است و در دیگر ولایتها نیز همین طور ارقامش تغییر دارد؛ ولی قباله زیر پروسس است.»
این در حالی است که دادگاه عالی افغانستان، پیش از این از آغاز روند توزیع قبالهی شرعی به گونهی برقی و کاغذی، به درخواستکنندگان خبر داده است.