روز شنبه، ۲۳ جدی، بود که مسئولان مرزی پاکستان به علت این که رانندگان موترهای باربری افغانستان گذرنامه و ویزا نداشتند، گذرگاه تورخم را به روی این موترها بستند و پس از آن، مسئولان مرزی افغانستان نیز چنین تصمیمی را در برابر موترهای باربری پاکستان روی دست گرفتند.
به دنبال این، تمامی گذرگاههای مرزی میان افغانستان و پاکستان بسته شدند و کمازکم ۱۱ روز میشد که این مشکل پابرجا بود و در نهایت صبح امروز (سهشنبه، ۳ دلو) بار دیگر این گذرگاهها بازگشایی شدند.
آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، به سلاموطندار میگوید که مشکل بهمیانآمده در گذرگاههای مرزی افغانستان با پاکستان، حل شده و روند ترانزیت و رفتوآمد از این گذرگاهها به حالت عادی برگشته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «گذرگاههای تورخم، دند پتان، غلامخان و انگور اده، امروز به روی رفتوآمد وسایط باز شد و مشکل ترانزیت نیز مرفوع شده است و دادوستد با پاکستان مثل گذشته کماکان ادامه دارد.»
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، در بارهی توافق افغانستان با پاکستان مبنی بر بازگشایی گذرگاههای مرزی به روی ترانزیت جزئیات نمیدهد؛ اما مسئولان در اتاق تجارت و سرمایهگذاری ننگرهار، به سلاموطندار میگویند که این گذرگاهها به شرط داشتن گذرنامه و حل مشکل ویزای رانندگان موترهای باربری افغانستان، تا یک مدت مشخص بازگشایی شده است.
زلمی عظیمی، عضو هیئت مدیرهی اتاق تجارت و سرمایهگذاری ننگرهار، در این باره میگوید: «دو ماه و هفت روز اجازه داده اند که رانندگان و دو نفر همراهش مشکل ویزا و پاسپورت/گذرنامهی خود را حل کنند؛ یعنی به این دو ماه و هفت روز وقت داده و فعلاً راه باز شده است تا همین مشکل فعلی حل شود. ما مشکلی فعلاً برای واردات و صادرات نداریم.»
با این که هماکنون گذرگاه تورخم و شماری دیگر از گذرگاههای مرزی میان افغانستان و پاکستان به روی تجارت و ترانزیت باز شده؛ اما این گذرگاهها به ویژه گذرگاه تورخم، بارها گواه بازشدن و بستهشدن به روی رفتوآمد بوده است.
در همین حال، آگاهان مسائل اقتصادی، با اشاره به ایجاد مشکل از سوی پاکستان در گذرگاه تورخم و اهمیت تجارت از طریق این مرز به اقتصاد دو کشور، بر حل بنیادی این مشکل از سوی حکومت سرپرست تأکید میکنند. آنها، همچنان به حکومت سرپرست پیشنهاد میکنند که روی راه بدیل پاکستان به منظور صادرات کالاهای افغانستان بیشتر تمرکز کند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید: «اگر بتوانیم به بازارهای جدید دسترسی پیدا کنیم، میتواند فشارهایی که از مسیر پاکستان داریم را کمی کاهش دهد. بدون شک در درازمدت به شدت نیازمند استفاده از مسیر افغانستان برای تجارت با آسیای میانه است. بنابراین، باید در همآهنگی دو طرف باید یک راه حل اساسی به این مشکل پیدا شود.»
لعل زازی، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز میگوید: «از بهمیانآمدن مشکل در مرز با پاکستان، تاجران پاکستان هم متضرر میشوند؛ اما بیشتر افغانها متضرر میشوند. برای همین، راههایی مثل چابهار از ایران، میتواند بدیلی برای مسیر پاکستان باشد.»
گفتنی است که در جریان سال ۲۰۲۳ به علت وجود مشکلات در مرزها میان افغانستان و پاکستان، روند صادرات افغانستان به پاکستان نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش داشته است.