شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، پنجاهودومین نشست سالانهاش را برای بررسی وضعیت زنان در جهان به ویژه افغانستان، روز گذشته آغاز کرد. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که در این نشست سخنرانی میکرد، با ابراز نگرانی از وضعیت بد زنان در افغانستان، بر تلاش دوامدار جامعهی جهانی برای بازگرداندن حقوق اساسی زنان در این کشور تأکید کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد، در این نشست گفته است: «پیام ما به مقامهای امارت اسلامی این بود که زنان و دختران افغان دارای حقوق اساسی اند و ما هرگز از جنگیدن برای آنان دست نمیکشیم.»
همزمان، ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، نیز گزارش تازهاش را در پنجاهودومین نشست شورای حقوق بشر این سازمان، ارائه کرده و گفته است: «نقش زنان کارمند در ارائهی کمکها بسیار مهم است. من از مقامهای بالفعل میخواهم که فوراً ممنوعیت کار زنان برای سازمانهای غیردولتی را لغو کنند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که جهان به مسئولیتهای خود تمرکز کند و در امور داخلی افغانستان مداخله نکند.
او میافزاید: «امارت اسلامی حقوق تمامی شهروندان را مطابق باورها، خواستها و معتقدات کشور خود تنظیم میکند و ما نگرانیای در این راستا نداریم. مسائل داخلی افغانستان، مربوط مردمش است و جناحهای بیرونی باید برای مسئولیتها و مکلفیتهایی که به آنان برمیگردد و مشکلاتی که در این راستا هنوز حل نشده، گامهایی بردارند. موانع، محدودیتها و فهرستهای سیاه ختم شوند؛ پولهای مردم افغانستان آزاد و روابط رسمی برقرار شود و این همه مربوط به آنها است.»
از سویی هم، ویس ناصری، فعال سیاسی، میگوید که بخشی از فشارهای جهانی در برابر امارت اسلامی، پیامد رویکرد آنها در برابر زنان است.
او میافزاید: «در سازمان ملل متحد، باز هم موضوع افغانستان، حقوق زنان و مردم، در محور قرار دارد و این سبب خوشی است. تمام نهادها و شخصیتهای بینالمللی باز هم به یاد مردم افغانستان و برای دفاع از حقوق زنان، دختران و مردان افغانستان اند. تحریمهای اقتصادی که بر امارت اسلامی است و این که هیچ کس امارت اسلامی را به رسمیت نمیشناسد، پنجاه درصد این تحریمها به خاطر تعهد و پایبندی جهان به میثاقهای حقوق بشر است.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با این همه، محمدحسن فقیری، استاد دانشگاه، میگوید که نشستهای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، توصیههایی را برای دولتها ارائه میکند؛ اما ممکن گاهی اقدامهای عملی را نیز به دنبال داشته باشد.
او میافزاید: «شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، اجلاسی را دارد که موضوع زنان در افغانستان یکی از آجنداهای آن است. این سازمانها و قطعنامهها و فیصلههای شان، بیشتر توصیههایی برای دولتها دارند و در کنار توصیهها، بعضاً ممکن است که اقدامات عملی هم وجود داشته باشد؛ مثلاً چند روز پیش در وزارت امور خارجهی امریکا بحث شد که امارت اسلامی فرصت کم دارد تا وضعیت را مشخص کند.»
پنجاهودومین نشست سالانهی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، در حالی آغاز شده که دانشگاهها در افغانستان به روی پسران بازگشایی شده است؛ اما از بازگشت دختران به مکتبها و دانشگاهها خبری نیست؛ چیزی که از مهمترین موضوعها در نخستین روز نشست سالانهی حقوق بشر سازمان ملل متحد، تلقی میشود.