«کاسا ۱۰۰۰»؛ پروژۀ بزرگ انتقال برق از تاجیکستان و قرقیزستان به پاکستان است که از مسیر افغانستان میگذرد. تطبیق این پروژۀ مهم از زمان گشایش آن که چند سال میگذرد، تاکنون با چالشهای بسیاری روبهرو بوده است. از جمله وضعیت بد امنیتی افغانستان در سالهای گذشته، چالش عمدهیی را سد راه این پروژه ایجاد کرده است.
به تازهگی گزارشهایی از توقف کار پروژۀ «کاسا ۱۰۰۰» که افغانستان در آن نقش ترانزیت را دارد، پخش شدهاند. براساس گزارشها، کار این پروژۀ بزرگ انتقال برق، بهدلیل آشفتهگی اوضاع جاری افغانستان متوقف شده است.
فیضعلی سمیعوف، رئیس ادارۀ تطبیق پروژۀ «کاسا ۱۰۰۰» در تاجیکستان، به خبرگزاری رویترز گفته که قرار است کار این پروژه سال آینده در سه کشور بهجز افغانستان تکمیل شود.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
مسئولان وزارت انرژی و آب اما از این موضوع اظهار بیخبری میکنند. اخترمحمد نصرت، سخنگوی وزارت انرژی و آب، به سلاموطندار میگوید: «تاکنون در این باره به ما گزارشی نرسیده است و من از این موضوع در جریان نیستم و نمیدانم.»
پروژۀ «کاسا ۱۰۰۰» در صورت تکمیلشدن در کنار اینکه ۳۰۰ مگاوات برق مورد نیاز افغانستان را تأمین میکند، این کشور سالانه از این پروژه ۴۵ میلیون دالر درآمد ترانزیتی جمعآوری میکند.
با این حال، توقف کار این پروژه در افغانستان، نگرانیهایی را بهمیان آورده است.
ظاهر بهزاد، آگاه مسائل اقتصادی، دربارۀ پیامدهای اقتصادی توقف کار پروژۀ «کاسا ۱۰۰۰» در افغانستان میگوید: «پروژۀ کاسا ۱۰۰۰ یک پروژۀ مهم توسعۀ منطقهییست. افغانستان در آن نقش اساسی را بازی میکرد و مسیر انتقال برق بود. توقف این پروژه صدمۀ بزرگ به افغانستان بهویژه در بخش اقتصاد وارد میکند.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
تمرکز تمویلکنندهگان اصلی این پروژه بهویژه بانک جهانی به بخشهای زراعت، معارف و صحت، از دلیلهای توقف کار این پروژه گفته شده است. آگاهان مسائل اقتصادی از مسئولان حکومت امارت اسلامی خواستار قناعت تمویلکنندهگان پروژه برای تطبیق آن در افغانستاناند.
عبادالله ناصری، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره میگوید: «مسأله این است که ما چهطور میتوانیم به جهانیان و تمویلکنندهگان این پروژه اطمینان دهیم و آنها را راضی بسازیم که وضعیت امنیتی نظر به سالهای پیش خوب است و کار این پروژه آغاز شود.»
گفتنیست که با تطبیق پروژۀ «کاسا ۱۰۰۰» قرار است حدود ۳۰۰ مگاوات برق به افغانستان و ۱۰۰۰ مگاوات برق به پاکستان از تاجیکستان و قیرقیزستان انتقال یابد.