سی‌وپنج سال پیش‌‌ در بیست‌وششم دلو، اتحاد جماهیر شوروی پیشین، پس از حضور ده ساله‌اش در افغانستان، این کشور را ترک و آخرین سربازش را از افغانستان بیرون کشید. با خروج آخرین سرباز شوروی ‌پیشین و با عبور از مرز افغانستان و شوروی، پایان یکی از خونین‌ترین منازعه‌ی تاریخ افغانستان رقم خورد.

حضور ده‌ساله‌ی جماهیر شوروی، خون‌بارترین روزها را برای مردم افغانستان رقم زد که در آن، هزاران تن کشته و زخمی و میلیون‌ها نفر دیگر، خانه‌وکاشانه‌ی شان را ترک و به کشورهای دیگر پناه بردند.

حالا با گذشت سی‌وپنج سال از امروز (خروج ارتش جماهیر شوروی پیشین) از افغانستان، شماری از آگاهان مسائل سیاسی، به این‌باورند که مدیریت نادرست اوضاع افغانستان و ناپختگی سیاسی سبب شد که این کشور، هم‌‌چنان موفق به تأمین ثبات سیاسی نشود.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

ضیا حسینی، آگاه مسایل سیاسی، می‌گوید:«عدم درک شرایط و اوضاع بین‌المللی از جمله‌ی عوامل و فکتورهای بود که افغانستان را به سوی ایجاد یک نظام سیاسی با ثبات سوق نداد. امیدوار هستیم که این‌بار از گذشته‌ تلخ تاریخی باید درس گرفته شود.»

این آگاهان، با اشاره بر انگیزه‌ی حضور نظامی کشورها به ویژه جماهیر شوری پیشین، تأکید می‌کنند که افغانستان باید در برخورد با دیگر کشورها و قدرت‌های جهان، مسئله‌ی تطبیق منافع ملی این کشور را در اولویت قرار دهد.

آگاهان، هم‌چنان بر تأمین ثبات سیاسی در داخل، زمینه‌سازی برای اجماع سیاسی، درنظر گرفتن توازن در سیاست خارجی و تفاهم با جهان تأکید دارند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

محمدزلمی افغانیار پوپل، رهبر حزب همبستگی ملت واحد افغانستان، می‌گوید: «امروزهم روس‌ها می‌گویند که با افغانستان روابط خوب می‌خواهیم، این حماقت سیاسی است که ما احساس کنیم که روسی را که پدران ما بیرون کرد، بدون تطبیق منافع سیاسی خود برای ما برنامه‌ای داشته باشد، اتحاد و اجماع سیاسی در افغانستان مطرح بحث است و امیدوار هستم که امارت اسلامی این را درنظر داشته باشد.»

از سوی دیگر، عبدالشکور دادرس، دیگر آگاه سیاسی به این باور است. «ما باید امروز زمینه فراگیری علم را در کشور فراهم کنیم و ما باید با تمام جهان روابط و تماس داشته باشیم و بعد از این بین مردم افغانستان من و تو نباشد.»

 پس از خروج ارتش شوروی از افغانستان، نیروها و جبهه‌های که در برابر این ارتش سالها جنگیده بودند، نتوانستند باهم کنار بیایند و این موضوع سبب آغاز جنگ‌های داخلی در افغانستان شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: