نشست چهارروزهی دبیران شورای امنیت ملی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که با حضور اعضای این سازمان و با میزبانی هند برگزار شد، بررسی وضعیت افغانستان، یکی از محورهای مهم در این نشست بود.
نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه، در این نشست با ابراز نگرانی از بحران موجود در افغانستان، گفته است که بحران سیاسی درازمدت در افغانستان، به کشورهای عضو شانگهای یک تهدید است. آقای پاتروشف افزوده است: «نظارت دقیق از اوضاع افغانستان مهم است؛ زیرا وضعیت در این کشور ناپایدار است و با ادامهی حاکمیت امارت اسلامی در این کشور، این وضعیت نیز دوام یافته است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، نظیراحمد رزاقی، پژوهشگر مسائل بینالملل، میگوید که به دلیل رقابت خواستهای جهانی و امارت اسلامی، افغانستان به این نشست دعوت نشده است. او به سلاموطندار میافزاید: «افغانستان رسماً عضویت سازمان همکاری شانگهای را دارد؛ اما به دلیل این که رقابت در بیشتر از یک سالونیم پسین میان خواستهای جهانی و امارت اسلامی، در تقابل بوده، سبب شده است که جهان بر رهبران امارت اسلامی، تحریم وضع کند. روسیه و چین، با امارت اسلامی رابطهی نزدیک دارند؛ اما از امارت اسلامی دعوت نکردند. ممکن به این دلیل باشد که چین و روسیه، دسترسی بیشتری به بازارهای اقتصادی اروپا و امریکا دارند و نمیخواهند که منافع بزرگ خود در سطح بینالملل را، به خطر بیندازند.»
از سویی هم، ویس ناصری، فعال سیاسی، میگوید که پیام این نشست و دعوتنشدن امارت اسلامی، این است که این حکومت باید در برابر خواستهای جهانی مبنی بر تشکیل حکومت فراگیر و رعایت حقوق بشر، تمکین کند. او میافزاید: «نه تنها در این نشست؛ بل در همه نشستهای اخیر، از افغانستان هیچ نمایندگیای نمیشود؛ چون افغانستان پس از سقوط به دست امارت اسلامی، نمایندهای ندارد. امارت اسلامی باید درس بیاموزد تا یک حکومت مشروع ملی را تشکیل ندهد و حقوق بشر را رعایت نکند، نمیتواند مشروعیت بینالمللی و منطقهای را به دست بیاورد.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با این همه، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که در چنین نشستها باید در کنار دعوت از امارت اسلامی، به واقعیتهای افغانستان نیز تمرکز شود. او میافزاید: «این نشستها گاهی برگزار میشوند که در بارهی افغانستان است. در کشور صلح و ثبات تأمین است. گاهی نگرانیهایی مطرح میشود؛ اما هیچ گونه مدرک و شواهدی وجود ندارد. پس از آمدن امارت اسلامی، یک تحول مثبت به وجود آمده؛ ولی بهتر است از جوانب مثبتی که در جامعهی ما رخ داده، تقدیر شود و در بارهی همکاری اقتصادی، تجاری و دیپلماتیک، تلاش شود. آنها مسائل خود را مطرح میکنند؛ اما بهتر است با امارت اسلامی، روابط دیپلماتیک علنی برقرار شود.»
این نشست که به میزبانی هند، در دهلی نو برگزار شده، قرار است برای چهار روز دیگر ادامه یابد که نشست بعدی سازمان همکاری شانگهای، نشست وزیران دفاع خواهد بود و قرار است این نشست نیز در دهلی نو، از ۲۷ تا ۲۹ اپریل برگزار شود.