شماری از زنان تجارتپیشه با گلایه از کسادی بازار کار شان، میگویند که پس از رویکارآمدن دوبارهی امارت اسلامی، حجم کار شان به گونهی چشمگیری کاهش یافته است.
نفیسه دانش، یک تن از تاجران زعفران، به سلاموطندار میگوید که در گذشته به ۱۲ کشور زعفران صادر میکرد و نزدیک به ۲۱ کارمند دایمی در شرکت او کار میکردند؛ اما پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، صادرات نداشته است و اکنون تنها چهار کارمند فعال دارد.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «متأسفانه در حکومت کنونی به بیرون صادرات نداریم و زعفران را به تاجران داخلی میفروشیم؛ اما ۴ یا ۵ ماه میشود که فروشی نداریم. قبلاً به هند، امارات متحدهی عربی، کویت، امریکا، جرمنی، کانادا، ترکیه و دوبی صادرات داشتیم؛ ولی حالا هیچ درآمد نیست. اگر این طور ادامه یابد، شاید بانوان فقط تا ۳ یا ۴ ماه دیگر دکانهای خود را باز نگه دارند. آنان همین حالا هم در پرداخت کرایهی خود گیر مانده و همه ورشکست شده اند.»
همین گونه، آمنه حقدوست، یک تن دیگر از تاجران که پیش از این در کابل و بدخشان مصروف تجارت مواد خوراکی بود، میگوید که فروشش ۹۰ درصد کاهش یافته است.
او میافزاید: «قبلاً هوسانههای بدخشی و مواد غذایی تجارت میکردیم. یک نمایندگی در بدخشان داشتیم که حالا بسته شده و اکنون فقط به چند ولسوالی کابل روان میکنیم. ما روزانه ۴ تا ۵ بوری آرد و همچنان روغن تجارت میکردیم؛ اما حالا حتا یک بوری هم تجارت نداریم و بیشتر از ۱۰ تا ۲۰ درصد درآمد نداریم. کسانی که همراه ما بودند، حالا بیکار اند.»
در همین حال، مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری زنان افغان، میگویند که از ۴۵۰۰ بانوی تجارتپیشه که پیش از این در این اتاق ثبت شده بودند و فعالیت میکردند، اکنون تنها ۱۲۰۰ بانوی تجارتپیشه فعالیت میکنند.
ممتاز یوسفزی، سرپرست اتاق تجارت و سرمایهگذاری زنان افغان، به سلاموطندار میگوید که نبود پروژههای اقتصادی و مشکل در گرفتن ویزای تجارتی، از چالشهای اصلی فراراه زنان تجارتپیشه در یکونیم سال گذشته بوده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «از ۱۷ ماه به این سو بحرانهای اقتصادی فراراه زنان و محدودیتها بر آنان بیشتر شده است. حق کار از زنان گرفته شده و زنانی که در سکتور خصوصی فعالیت داشتند، بیکار شده اند. کارهای این شرکتها متوقف شده و بیشتر بانوان به خاطر گرفتن جواز، کار شان متوقف شده است. قیمت جواز نیز افزایش یافته و از ۱۷ ماه به این سو هیچ نمایشگاهی بیرون از کشور نداشتهایم.»
گسترش دامنهی ناداری در یکونیم سال پسین و وضع محدودیتها بر زنان، سبب شده است که تاجران زن با محدودیتهای بسیاری در راستای فعالیتهای شان روبهرو شوند و شماری از آنان، از فعالیتهای تجارتی دست بردارند.