کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در واکنش به ممنوعیت ترانهخوانی دانشآموزان دختر بالاتر از ۱۲ سال از سوی وزارت معارف میگوید که ایجاد هرگونه محدودیت بر حقوق و آزادی کودکان، خلاف اصول حقوق بشر و قانون حمایت از حقوق کودک است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر امروز (پنجشنبه، بیستویکم حوت/اسفند) با نشر اعلامیهیی گفته که حق آموزش، آزادی بیان و دسترسی به مهارتهای هنری، از حقوق اولیه و اساسی کودکان، بدون تبعیض مبتنی بر سن و جنس، است. طبق اعلامیۀ این کمیسیون، همه کودکان دختر و پسر میتوانند از حقوقشان به گونۀ مساویانه و آزادانه در محدودۀ قوانین استفاده کنند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر تأکید کرده که ایجاد هرگونه محدودیت بر حقوق و آزادیهای کودکان، خلاف اصول عمومی حقوق بشر، کنوانسیون حقوق کودک و قوانین ملی افغانستان بهویژه قانون اساسی و قانون حمایت از حقوق کودک است.
در اعلامیه آمده است که هرگونه تصمیم وزارت معارف مبنی بر خودداری از اشتراک کودکان در نشستها و برنامههای عمومی، تجلیل و پذیرایی، باید در راستای حمایت از اصول آزادی، برابری و حفظ منافع علیای کودکان باشد. در اعلامیه نیز گفته شده است که این تصمیم نباید ترویجکنندۀ تبعیض جنسیتی باشد.
این در حالیست که ریاست معارف شهر کابل روز گذشته با نشر مکتوبی اشتراک و خواندن ترانه توسط دختران بالاتر از ۱۲ سال را در محفلهایی که مردان حضور داشته باشند ممنوع کرد. در این مکتوب آمده است که دانشآموزان دختر میتوانند در محفلهایی که تنها زنان حضور داشته باشند، ترانه و سرود اجرا کنند.
نجیبه آرین، سخنگوی وزارت معارف روز گذشته با تأیید این مکتوب به سلاموطندار گفت که این تصمیم براساس شکایتهای متعدد دانشآموزان و والدینشان گرفته شده است. به گفتۀ بانو آرین، شماری از دانشآموزان شکایت کردهاند که از یکسو حجم درسهایشان زیاد است و از سوی دیگر مجبور اند در برنامههای مختلف سرود و ترانه اجرا کنند که سبب اخلال در روند درسهایشان میشود.
هرچند در مکتوب ریاست معارف شهر کابل دانشآموزان دختر بالاتر از ۱۲ سال تنها از خواندن سرود در محفلهایی که مردان حضور داشته باشند ممنوع شدهاند، اما سخنگوی وزارت معارف گفت که این یک تصمیم کلیست و شامل دختران و پسران در هرگونه محفل چه مردانه باشد و چه زنانه، میشود.