در حالی که امروز روند رقابت ده‌ها هزار جوان در ۳۳ ولایت کشور برای راه‌یافتن به دانش‌گاه دل‌خواه و خواندن رشته‌ای دوست‌داشتنی شان به پایان رسید؛ اما دختران شرکت‌کننده در این آزمون همگانی، از نداشتن حق انتخاب دانش‌کده و دانش‌گاه دل‌خواه شان شکایت دارند.

شمیلا، از شرکت‌کنندگان کانکور امسال در کندز که دوست داشت در دانش‌گاه، ادبیات زبان انگلیسی را بخواند، با شکایت از نداشتن حق انتخاب رشته‌ی دل‌خواهش، می‌گوید: «خیلی خفه شدم که در کندز از فهرست انتخاب رشته‌ها، زبان و ادبیات انگلیسی را حذف کرده اند. این دانش‌کده‌ی دل‌خواهم بود که می‌خواستم آن را انتخاب کنم و ان‌شاءالله کامیاب می‌شدم.»

ناراحتی حذف رشته‌ی دل‌خواه شمیلا از فهرست انتخاب‌ها، باعث می‌شود که او سرخورده شده و تا جایی ناراحت شود که تمرکز خود برای حل‌کردن پارچه‌ی آزمون را از دست بدهد. او، با صدای گرفته، می‌گوید: «خیلی ناراحتم؛ چون امتحانم خوب نگذشت و روی پارچه تمرکز نداشتم.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

این تنها شمیلا نیست که داشتن حق انتخاب رشته‌ی دل‌خواهش را از دست داده است. شمار بسیاری از دختران در کانکور امسال، از حق انتخاب رشته‌ی دل‌خواه شان محروم شده اند؛ رشته‌ای که سال‌ها برای آن رویا بافته و خود را در صنف درسی آن دانش‌کده تصور کرده اند؛ اما در روز برگزاری کانکور، سرنوشت به شکل دیگری به آن‌ها رقم می‌خورد و رویای رفتن به دانش‌کده و دانش‌گاهی که دوست داشتند را، برای همیشه کشته‌شده پیدا می‌کنند.

عایشه، یکی دیگر از شرکت‌کنندگان کانکور امسال در بلخ، می‌گوید که در این آزمون، نتوانسته رشته‌ و دانش‌گاه دل‌خواهش را انتخاب کند؛ چیزی که باعث شده او، از کانکور امسال ناراض و برای آینده‌اش نگران باشد. او، می‌‌افزاید که مسئولان برگزاری کانکور در بلخ، به دختران می‌گفتند که نمی‌توانند بیرون از زون شمال، دانش‌گاهی را در فهرست انتخاب‌های شان، نشانی کنند. «به ما گفتند که بیرون از شمال نمی‌توانید دیگر دانش‌گاه را انتخاب کنید.»

شرکت‌کنندگان دختر در کانکور، می‌گویند که آن‌ها در کنار این که حق گزینش رشته‌ی دل‌خواه خود را از دست داده، همین گونه نتوانسته اند دانش‌گاهی را در بیرون از زونی که ولایت شان در آن افتاده، انتخاب کنند.

در همین حال، ثنا سعیدی، دانش‌جو در دانش‌گاه ننگرهار و از ناظران کانکور امسال در ننگرهار، به سلام‌وطندار می‌گوید که به دختران شرکت‌کننده‌ در کانکور، اطلاع داده شده بود که نمی‌توانند دانش‌گاهی را بیرون از زون مشرقی انتخاب کنند.

با این حال، به باور روان‌شناسان، وضع محدودیت بر انتخاب رشته‌ها به زیان جامعه است. شرف‌الدین عظیمی، روان‌شناس، به سلام‌وطندار می‌گوید: «انتخاب رشته در دوران تحصیلات عالی، به خود شخص مربوط می‌شود و آموزش اجباری، به نفع هیچ کسی نیست.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

شرف‌الدین عظیمی، روان‌شناس

به گفته‌ی آقای عظیمی، زمانی که فرد ناچار به تحصیل در رشته‌ای می‌شود که آن را دوست ندارد، چهار سال تحصیلی را با نگرانی و پرسش‌های گیج‌کننده و خودخوری سپری می‌کند که بازدهی آن، به زیان فرد و جامعه می‌انجامد.

دختران در کانکور امسال در حالی از انتخاب رشته‌ها و دانش‌گاه‌های دل‌خواه شان محروم شدند که وزارت تحصیلات عالی، پیش از این گفته بود که حق انتخاب رشته‌ی دل‌خواه، از هیچ کسی گرفته نشده است.

هرچند تلاش کردیم که در این زمینه دیدگاه مسئولان وزارت تحصیلات عالی را نیز داشته باشیم؛ اما با تلاش‌های پی‌همی که داشتیم، آن‌ها از هم‌کاری خودداری کردند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: