ولسوالی رستاق تخار با داشتن نزدیک به ۴۰۰ روستا و ۴۰۰ هزار تن جمعیت، از ولسوالیهای درجه اول تخار به شمار میآید. بیشتر باشندگان این ولسوالی، روستانشین هستند و از فاصلههای دور برای درمان بیماران شان به شفاخانهی مرکزی این ولسوالی مراجعه میکنند؛ اما خدمات و امکانات صحی در این شفاخانه رضایتبخش به نظر نمیرسد.
بیماران و بیمارداران در شفاخانهی مرکزی ولسوالی رستاق، از رفتار نامناسب کارکنان صحی به ویژه کارکنان بخش نسایی_ولادی، شکایت دارند. کارکنان صحی اما میگویند که کمبود امکانات صحی، به آنان چالشآفرین شده است.
آمنه و گوهرشاد، بیمارداران در بخش نسایی_ولادی در شفاخانهی مرکزی ولسوالی رستاق هستند که از رفتار نامناسب کارکنان صحی این بخش شکایت دارند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
آمنه میگوید: «قابلهها رفتار خوب ندارند و با مریضان دستاندازی میکنند. ما مجبور هستیم که به این شفاخانه میآییم؛ اگر مجبور نباشیم، به کلینیکهای شخصی میرویم و با دوا خود را تداوی میکنیم. ما شفاخانهی دولتی گفته این جا میآییم.»
گوهرشاد، نیز میگوید: «قابله آمد و بالای ما سیاست کرد و گفت ما نگاه نمیکنیم؛ هر جا میخواهید ببرید مریض خود را و هر کسی را که خواستید، بیاورید. بسیار سر ما سروصدا کرد. مریض خود را گرفته و در نیم شب تالقان بردیم.»
نسایی_ولادی، از بخشهای خدماتی صحی این شفاخانه است که به گفتهی کارکنان آن، گنجایش درمان حدود شش تن را به گونهی همزمان دارد؛ اما بیش از ۳۰ بیمار روزانه به این بخش مراجعه میکنند و درمان میشوند.
رخشانه، پزشک در بخش نسایی_ولادی شفاخانهی مرکزی ولسوالی رستاق، به سلاموطندار چنین میگوید: «ما یک اتاق برای ولادت داریم، یک اتاق پیش از ولادت، یک اتاق دو چپرکته برای اختلالات ولادی داریم. این جوابگو به مریضان ۲۴ساعتهی ما نمیباشد. در جریان ۲۴ ساعت حدود ۳۰ واقعه ولادی مراجعه میکنند. همین ۳۰ واقعه را مجبور هستیم که کار بکنیم؛ به تمام مریضان رسیدگی واقعاً مشکل است. اکثریت به همین خاطر ناراض هستند. فکر کنید یک اتاق داریم شش چپرکت و ۳۰ واقعه.»
از سویی هم، عبدالجمیل، یکی از بیمارداران در شفاخانهی مرکزی ولسوالی رستاق است که با شکایت از کمبود خدمات صحی در این شفاخانه، از حکومت میخواهد ظرفیت صحی این شفاخانه را گسترش دهد. «۳۵۰ یا ۴۰۰ قریه است؛ ۵۰ بستر اصلاً کفایت نمیکند، باید ارتقا بکند. همچنان کارمندان شفاخانه با مردم اصلاً رفتار خوب ندارند و به کسی که شناخت داشته باشد، توجه میکنند.»
با این حال، مسئولان در شفاخانهی مرکزی ولسوالی رستاق، میگویند با این که شمار بستر در این شفاخانه به ۵۰ میرسد؛ اما امکانات و کارکنان صحی آن برای ۳۰ بستر در نظر گرفته شده است. آنها، از وزارت صحت عامه میخواهند که ظرفیت خدماتی صحی این شفاخانه را افزایش دهد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
فریداحمد کشتورز، متخصص جراح و مسئول شفاخانهی مرکزی ولسوالی رستاق، چنین میگوید: «روزانه ۷۰۰ مریض این جا مراجعه میکنند؛ همهی اینها از این جا خوش نمیروند؛ هر کدام خدمات صحی دلخواه خود را کار دارند. این جا قابلهصاحبها هستند که درجهی تحصیل شان دو سال است که در حد و توان خود خدمات انجام میدهند؛ اما مردم ما توقع بالاتر دارند البته حق شان است.»
در همین حال، مخدوم عتیقالله قانت، معاون و سرپرست ریاست صحت عامهی تخار، به سلاموطندار میگوید که چالشهای صحی و کمبود امکانات صحی در این شفاخانه به زودی حل میشود.
این در حالی است که مرکزهای صحی در تخار، پیش از این از سوی برخی مؤسسهها پشتیبانی مالی و تجهیزاتی میشدند که در چند ماه گذشته قرارداد آنها تمام شده و اکنون بیشتر زیر پشتیبانی حکومت سرپرست است.