محمدجمشید، جوانی که پس از سفر چهارساعته تازه به ایستگاه غزنی رسیده، خستگی سفر را از چهره و بکس سفری خاکآلودش میتوان دریافت. جمشید میگوید که رفتوآمد از غزنی تا کابل، بسیار خستهکننده، طولانی و دشوار شده است.
او میافزاید که به دلیل جریان کار بازسازی شاهراه کابل_کندهار، مسافران ناگزیر اند مسیرهای خامه را بپیمایند. جمشید، تأکید میکند: «از کابل که میآییم، در راه مشکلات زیاد است؛ سرکها خامه است، از راه میدانشهر در سرک خامه میآییم، سرک زیاد خراب است. والله ما زیاد در مشکلات هستیم.»
امینالله، یک تن از مسافران دیگر در مسیر شاهراه کابل_کندهار، به سلاموطندار میگوید که اگر تا زمستان کار بازسازی این مسیر تکمیل نشود، رفتوآمد موترهای تیزرفتار در این مسیر، دشوار و ناممکن میشود.
او میافزاید: «خواست ما از حکومت همین است که هشت یا نُه ماه میشود کار را شروع کرده اند، کار شان کند است. ۵۰ درصد پخته شده، هوا سرد میشود، کوشش کنند که زودتر پخته شود؛ چون مسافران این راه که هستند، خیلی به تکلیف استند.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
از دشواریهای سفر در این مسیر، از رانندگان کابل_غزنی پرسیدم. محمدعلی و مصطفا که در تلاش جلب مسافر در ایستگاه کابل واقع چوک «علی لالا»ی شهر غزنی هستند، میگویند که آنان ناگزیر اند از مسیرهای خامه که در کنار شاهراه کشیده شده، رفتوآمد کنند؛ راهی که طولانی، خامه و خاکآلود است. آنان، میافزایند که در مسیرهای خامه، عوارض موترها و ساعتهای سفر بیشتر شده؛ اما کرایهی مسافران به نرخ سابق است.
محمدعلی میگوید: «از همان کنار سرک، سرک اضطراری به ما کشیده اند، منتها آبپاشی نیست، سرک خامه است، جغلک بیرون کرده، روز یک دانه تایر هم امکان دارد پاره کنیم. ما از حکومت امارت اسلامی جدی خواهش میکنیم که کار سرک تا زمستان خلاص شود، اگر نه برای موترهای خرد و مسافرین، بسیار سخت است.»
مصطفا میگوید: «خواست ما از شرکتها همین است که این سرک را زودتر بازسازی کنند تا مردم یک ذره راحت شوند. واقعیت مردم در مشکلات هستند، در سرک خامه واقعاً به ما و به مسافرین هم مشکل است.»
از سوی دیگر، طولانیشدن سفر و خرابی جاده، سبب شده است که مسافران مسیر کابل_غزنی نسبت به گذشته کمتر شوند. رانندگان این مسیر، میگویند که باشندگان غزنی تا اندازهی امکان از رفتوآمد در این راه، جلوگیری میکنند و این امر سبب کمرنگشدن کار آنان نیز شده است.
یک تن از رانندگان میگوید: «به خاطر سرک، مسافرین کم شده است. مردم تا مجبور نباشند، رفتوآمد نمیکنند. اگر سرک بازسازی شود، انشاءالله کاروبار مردم خوبتر و مسافر و رفتوآمد مردم زیادتر میشود.»
گفتنی است که کار بازسازی شاهراه کابل_کندهار در ولایتهای میدانوردک و غزنی، در اوایل امسال از سوی وزارت فواید عامهی حکومت سرپرست امارت اسلامی آغاز شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
مسئولان ریاست فواید عامهی غزنی، میگویند که ۱۲۲ کیلومتر این شاهراه در ساحهی غزنی، با دو شرکت پیمانکار به قرارداد سپرده شده که از این میان، تا کنون تنها کار ۲۵ کیلومتر آن تکمیل شده است و هر دو شرکت در عمل مصروف ساخت پلچکها و آمادهسازی برای قیرریزی هستند.
محبالله عباس، رییس فواید عامهی غزنی، به سلاموطندار میگوید که این پروژهها از ساحهی «قلعهی عزیز» تا «دشت اسفنده»، با یک شرکت و از ساحهی «دشت اسفنده» تا بازار مقر غزنی، با شرکت دومی به قرارداد داده شده است.
آقای عباس، در پاسخ به کندی کار این پروژهها، خواهان حوصلهمندی مردم و مسافران این مسیر است. او میافزاید که با سردشدن هوا، کار این پروژهها متوقف میشود و این مسیر سال آینده، کامل بازسازی خواهد شد.
شاهراه کابل_کندهار در اوایل حکومت جمهوری قیرریزی شد. در این دو دهه اما انفجار ماینهای کنار جادهای و رفتوآمد موترهای باربری با تناژ بلند، سبب شد که بخشهای زیادی از این شاهراه تخریب شود. اکنون انتظار مردم این است که با پایان کار بازسازی این شاهراه، از تردد هر گونه موتر باربری با تناژ بلند و خلاف معیارها، پیشگیری شود.