مسئولان ادارهی خط آهن افغانستان، دوشنبه، ۲۱ حمل، در هنگام ارائهی گزارش کاری سال ۱۴۰۱ این اداره، در یک نشست خبری در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت در کابل، گفتند که در سال گذشتهی خورشیدی، چهار میلیارد و ۶۷۳ میلیون و ۹۲۹ متریک تن کالا، از طریق سه مسیر خط آهن افغانستان، انتقال یافته که در مقایسه با سال ۱۴۰۰، افزایش ۳۶ درصدی را نشان میدهد.
خط آهن حیرتان در بلخ با اختصاص نزدیک به ۷۰ درصد انتقالات کالا، بیشترین سهم را در میان خطهای آهن افغانستان داشته است. مسئولان ادارهی خط آهن افغانستان، میافزایند که این اداره در سال مالی گذشته، سه میلیارد و ۱۸۸ میلیون و ۸۰۰ هزار و ۱۳۲ افغانی درآمد داشته است که افزایش ۲۲ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۰ نشان میدهد.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
بختالرحمان شرافت، سرپرست ادارهی خط آهن افغانستان، میگوید: «نسبت به گذشته انتقالات ما زیاد شده و همین گونه خدمات ما نیز بهتر شده است. ما در سال گذشته، قراردادی که با اوزبیکستان داشتیم، این کشور ۷۰ درصد برای ما تخفیف داده است.»
مسئولان ادارهی خط آهن افغانستان، همچنان میگویند که این اداره سال گذشته، توانسته است آسیبهایی که به زیربناهای خط آهن در کشور وارد شده را نیز ترمیم کند. مسئولان این اداره، میافزایند که به منظور توسعهی خطهای آهن، در نظر دارند کار پروژهی «ترانسافغان» و خط آهن خواف-هرات و اندخوی-شبرغان را در سال پیش رو تکمیل کنند.
بر بنیاد معلومات ادارهی خط آهن افغانستان، روند داوطلبی پروژهی ترانسافغان و فاز نخست قطعهی چهارم خواف-هرات به طول ۴۳ کیلومتر تکمیل شده و روند قرارداد فاز دوم این پروژه به طول ۴۷ کیلومتر و پروژهی خط آهن اندخوی-شبرغان به طول ۶۷ کیلومتر، در سال پیش رو تکمیل خواهد شد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
عبدالباری صدیقی، معاون تخنیکی ادارهی خط آهن افغانستان، در این نشست میگوید: «این دو پروژه، خطوط آهن اندخوی-شبرغان و خواف-هرات نظر به فیصلهی کابینهی امارت اسلامی به طور آزمایشی شروع میشود؛ به عنوان بخشی از پروژهی ملی خط آهن مزارشریف، جوزجان، فاریاب، بادغیس تا هرات.»
انتقال کالا از طریق خط آهن، در چند سال گذشته در افغانستان آغاز شده است و با این که بخش اندکی از واردات و صادرات افغانستان از طریق خط آهن صورت میگیرد؛ اما اخیراً این روند رو به رشد بوده است. هرچند هماکنون میزان اندکی از کالاهای تجارتی از طریق خط آهن حیرتان، آقینه و تورغندی انتقال داده میشود؛ اما در سالهای پسین، انتقال از این مسیرها بیشتر شده است.