ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، در سخنرانیای در پنجمین نشست امنیتی مسکو، گفته که با بیرونشدن امریکا از افغانستان، نه تنها وضعیت این کشور بهبود نیافته است؛ بل هراسافکنان بینالمللی در آن فعالتر شده اند. این نشست با حضور دبیران شورای امنیت کشورهای آسیای میانه، چین، هند و بیحضور افغانستان، در شهر مسکو، پایتخت روسیه، برگزار شد.
در بخشی دیگر این نشست، نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه، با ابراز نگرانی از تهدیدهای بالقوهی ناشی از افغانستان برای منطقه، گفته است که تسلیحات باقیماندهی امریکایی در این کشور، میتواند به بازار سیاه در کشور سوم راه یابد و به دست هراسافکنان برسد.
در همین حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که افغانستان به هیچ کشوری تهدید نیست و همه سلاحهای باقیمانده از امریکا و ارتش دولت پیشین افغانستان، در بیتالمال نگهداری میشود.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او، به سلاموطندار میگوید: «امارت اسلامی به هیچ عنصر و گروهی اجازه نمیدهد که فعالیتهای خود را از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر تنظیم کند. بعد از این که امارت اسلامی قلمرو کشور را تحت کنترل خود در آورد، کسی نتوانسته است که این سلاحها را قاچاق کند. ما تمام سلاحها را در بیتالمال نگهداری میکنیم و ممکن است بعضی از تجهیزات در وهلهی اول فروپاشی حکومت پیشین، به کشورهای همسایه قاچاق شده باشد.»
با این حال، داوود طنین، پژوهشگر علوم سیاسی، حضورنداشتن امارت اسلامی در نشست امنیتی مسکو را، پذیرفتهنشدن امارت اسلامی به عنوان نیروی سیاسی حاکم در افغانستان از سوی منطقه، عنوان میکند.
او میگوید: «از دیدگاه من، دعوتنشدن امارت اسلامی به این نشست، این پیام را میرساند که کشورهای منطقه و جهان به این باور نرسیده اند که امارت اسلامی را به عنوان نظام حاکم بپذیرند.»
از سویی هم، محمود اضطرابی، استاد دانشگاه، میگوید که برآوردهنشدن انتظارهای منطقه از امارت اسلامی، سبب شده است که نگرانی روسیه از افغانستان افزایش یابد.
او میافزاید: «فرمت مسکو تغییر کرد و تغییر منشور داد. چیزهایی که در این نشست گفته میشود، در حالی که در ۲۰۱۷ امارت اسلامی حضور فعال داشت و امروز نمایندهی امارت اسلامی دعوت نمیشود. نسبت به هر همسایهی دیگر، از این تهدیدات امنیتی برخاسته از پایگاهسازی گروههای هراسافکن در افغانستان، پوتین ابراز نگرانی میکند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
گفتنی است که در بخشی از نشست امنیتی مسکو، از شکلنگرفتن حکومت فراگیر در افغانستان نیز ابراز نگرانی شده است.
شمشاد عزیز کاظمی، پژوهشگر امنیت ملی، در این باره میگوید: «روسیه هراس دارد که اگر حکومت فراگیر در افغانستان شکل نگیرد، مخالفان امارت اسلامی بیشتر شود و در این دسته از مخالفان کسانی هم باشند که مرزهای کشورهای منطقه را ناامن کنند که این، باعث رشد اندیشههای بنیادگرایی که تهدید به ایران، چین و روسیه است، میشود.»
کشورهای منطقه در حالی از تهدیدهای امنیتی ناشی از افغانستان، ابراز نگرانی کرده اند که در یک سال پسین، افغانستان گواه حملههای مرگباری از سوی گروههای هراسافکن بوده که در نتیجهی آن صدها شهروند کشته و زخمی شده اند.