به دنبال شدتگرفتن فشارها بر مهاجران افغان در ایران و پاکستان و اخراج اجباری آنها از این دو کشور، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که برای رسیدگی به مشکل پیشآمده با مقامهای هر دو کشور وارد گفتوگو شده اند. آقای مجاهد، به سلاموطندار میگوید: «امارت اسلامی از راههای مختلف استفاده میکند تا موضوع مهاجرین در ایران و پاکستان حل شود. همچنان از طریق وزارتهای امور خارجه و مهاجرین و سفارتخانههای افغانستان، با مسئولان در هر دو کشور صحبت شده تا مهاجرین از آزارواذیت نجات پیدا کنند و مهاجرینی که در آن کشورها اسناد ندارند، نیز به کشور عودت کنند بدون این که آزارواذیت ببینند یا شکنجه شوند.»
در هفتههای پسین، روند بازداشت مهاجران افغان در پاکستان از سوی پلیس این کشور شدت گرفته و حکومت پاکستان نیز اعلام کرده است که یک میلیون و ۷۰۰ هزار مهاجر افغان بدون مدرک در این کشور را تا پایان اکتبر به افغانستان بازگشت خواهد داد. شماری از مهاجران افغان در پاکستان، با شکایت از آزارواذیت از سوی پلیس این کشور، میگویند که با گذشت هر روز، فشارها بر مهاجران افزایش مییابد و آنها هر روز با ترس بازداشتشدن و اخراج، زندگی میکنند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
زلمی، شهروند افغانستان که دو سال پیش به شهر اسلامآباد، پایتخت پاکستان مهاجر شده است، میگوید که شهروندان افغانستان روزهای دشواری را در این کشور سپری میکنند. او میافزاید: «گیروگرفتها شروع شده است؛ بسیاری از افرادی که اسناد قانونی هم دارند، از سوی صاحبان خانه برای شان گفته شده که خانه را خالی کنید. ما در ترس بازداشتشدن زندگی میکنیم. اسناد ما را تمدید نمیکنند، شبوروز را به دشواری میگذرانیم.»
محمدامان، دیگر شهروند افغانستان که بیش از دو سال میشود به پاکستان مهاجر شده است، نیز میگوید: «از هر نگاه مشکلات دامنگیر ما است. در بسیاری از مناطقی که مهاجرین سکونت دارند، مهاجرین آزارواذیت میشوند، در برخی موارد لتوکوب میشوند. اگر این مشکل حل نشود، زندگی برای ما در پاکستان سخت است.»
در سوی دیگر، سرداراحمد شکیب، سرپرست سفارت افغانستان در اسلامآباد، تصمیم اخیر پاکستان مبنی بر اخراج و بازداشت مهاجران افغان را دردآور میخواند و میگوید که در چند روز گذشته، ۲۵۰۰ افغان از سوی پلیس این کشور بازداشت شده است. او میافزاید: «این مشکل هنوز ادامه دارد، در بسیاری از ساحات به مردم گفته شده که تا تاریخ معین خانههای شان را ترک کنند. این تصمیم ناگهانی گرفته شده؛ ولی بعد از این تصمیم کسی دیپورت نشد؛ چون یک روند جداگانه دارد و بعد از طی مراحل دیپورت میشوند. افرادی که در تورخم است، بیشتر آنها به دلخواه به وطن برمیگردند.»
این تنها مهاجران افغان در پاکستان نیست که از بدرفتاری و افزایش فشارها از سوی پلیس کشور میزبان انتقاد دارند؛ بل مهاجران افغان در ایران، نیز با سرنوشت مشابه روبهرو اند. شماری از مهاجران افغان در ایران، میگویند که در یک هفتهی پسین، مهاجران افغان از سوی پلیس این کشور آزارواذیت و در برخی موارد بازداشت میشوند.
حمیدالله، مهاجر افغان در شهر قزوین ایران، به سلاموطندار میگوید که فشارها بر مهاجران افغان، با گذشت هر روز افزایش مییابد. او میافزاید: «شرایط ما خیلی خراب است، مردم ایران در برابر مهاجران اقدام میکنند، خانههای شان را میگیرند و همه در جاده زندگی میکنند. تظاهرات مردم ایران زندگی را برای ما سخت کرده است. حتا ما را با سنگوچوب از خانه بیرون میکنند.»
امرالدین، شهروند افغانستان که با خانوادهاش به تهران، پایتخت ایران مهاجر شده است، میگوید: «در ایران برای مهاجران افغان خیلی وضعیت خراب شده است. مردم ایران از هر مهاجر میخواهند که از کشور ما بیرون شوید تا ما بتوانیم نان و کار برای خود ما پیدا کنیم. در چند روز گذشته وضعیت خیلی خراب شده، مهاجران را از خانههای شان کشیده اند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
این در حالی است که کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و سازمان بینالمللی مهاجرت، روز شنبه، ۱۵ میزان، در بیانیهای مشترک از کشورها خواسته اند که اخراج اجباری افغانها را متوقف کنند. در بیانیهی هر دو نهاد آمده است که بازگرداندن اجباری افغانها میتواند منجر به نقض جدی حقوق بشر شود.
فشارها بر مهاجران افغان در ایران و پاکستان، در حالی افزایش یافته است که بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، در شش ماه گذشته بیش از ۵۰۰ هزار مهاجر افغان از ایران و پاکستان به کشور برگشته اند. از این میان، ۲۰۰ هزار تن به شکل اجباری از ایران اجراج شده و ۳۰۰ هزار تن دیگر از هر دو کشور به شکل دلخواه برگشته اند.