سلام‌وطندار این‌بار با جوانان دانش‌جو، فعالان رسانه‌یی و مدنی افغانستان که بنابر فراگیری دانش یا از مجبوری به ترکیه مهاجر شده‌اند و در دیار غربت حسرت برگشت به کشور را دارند، در پیوند به صلح با طالبان گفت‌وگو کرده است. یکی از این جوانان، منیره اورگنج، دختر خانم فعال رسانه‌یی، نقاش و شاعر چیره‌دست افغانستان است که دارای دو مدرک کارشناسی ژورنالیسم و ادارۀ عامۀ دانشگاه فنی کارادنیز است و از چندین سال به اینسو در ترکیه سرگرم فراگیری دانش می‌باشد.

منیره‌ می‌گوید: «پایان‌یافتن جنگی که نزدیک به نیم‌ قرن است در افغانستان جریان دارد و برقراری یک صلح سرتاسری و باعزت در کشور، آرزوی چندین نسل است که در افغانستان منتظر برآورده‌شدنش هستند.»

به باور منیره اورگنج، در جنگ طولانی افغانستان بزرگ‌ترین آسیب جانی و روحی را قشر جوان، به‌ویژه بانوانی که از تمامی سهولت‌های زنده‌گی به‌دور بوده، متقبل شده‌اند. به گفتۀ او، در افغانستان مشکلات فراوانی فراراه مردم به‌ویژه جوانان وجود دارد.

منیره دربارۀ آیندۀ کودکان و جوانان افغانستان با ابراز نگرانی می‌گوید: «اطفال/کودکان افغانستان مجبور به انجام کارهای شاقه هستند و جوانان افغانستان ناامید هستند و امیدی به آیندۀشان ندارند و این خطرناک‌تر از همه‌ مشکلاتی‌ست که دامن‌گیر مردم افغانستان است. زیرا جامعه‌یی که جوانانش امید به آینده نداشته باشد، محکوم به نابودشدن است.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

منیره در پاسخ به پرسش سلام‌وطندار دربارۀ فرار جوانان از ترس ناامنی و تأثیر منفی آن بر آیندۀ افغانستان می‌گوید، بیش‌تر جوانان از راه نامنظم در جست‌وجوی آیندۀ نسبتاً مرفع می‌باشند و بیش‌تر این راه به زیان جوانان بوده است. منیره اورگنج می‌گوید، کسانی که از راه نامنظم مهاجرت را در پیش گرفته‌اند، یا جان‌های‌شان را از دست داده‌‌اند یا به اختلال‌های روانی مبتلا شده‌اند.

این دخترخانم که اکنون سرگرم فراگیری دانش می‌باشد، می‌افزاید، جوانانی که در بیرون از افغانستان سرگرم آموزش‌اند، هر لحظه منتظر برقراری صلح در کشور هستند تا با برقراری صلح آنان دوباره به کشور برگردند.



منیره اورگنج می‌گوید، امیدوار است نشست‌های صلح با طالبان نتیجۀ مثبت بدهد و مردم حق آموزش، حق آزادزیستن، حق کارکردن و حق راحت نفس‌کشیدن را داشته باشند.

اسلم تیمور، از فعالان رسانه‌یی و مدنی افغانستان مقیم یکی از کشورهای اروپایی‌ست. او هم دربارۀ صلح با طالبان دیدگاه متفاوتی دارد. اسلم در گفت‌وگوهای صلح دولت افغانستان با طالبان و نیز برگزاری نشست استانبول دربارۀ صلح افغانستان، نقش ترکیه را نسبت به سایر کشورهایی که پیش از این در آن‌ها نشست‌هایی دربارۀ صلح افغانستان برگزار شده است، بالا می‌داند.

به نظر این فعال رسانه‌یی، ترکیه با پاکستان و پاکستان با طالبان روابط بسیار خوبی دارند. به همین دلیل، دولت افغانستان می‌تواند از فرصت پیش‌آمده استفادۀ خوب کند. در غیر آن، طالبان هم‌چنان به کشتار ادامه خواهند داد.

اسلم تیمور می‌گوید: «گفت‌وگوهای صلح دولت افغانستان با طالبان هرچند از آغاز نواقص خود را داشته است، با آن‌هم مردم افغانستان امیدوار برقراری صلح در افغانستان‌اند. در گفت‌وگوهای صلح، طالبان خود را مقتدرتر از دولت افغانستان می‌دانند. زیرا دولت افغانستان طالبان را با زور یا هم با فشار نظامی مجبور به گفت‌وگو نکرده؛ بل‌که به گونۀ صلح‌آمیز از طالبان خواست با دولت افغانستان گفت‌وگو کند.»

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

حیات‌الله بیگ‌اوغلی، یکی دیگر از مهاجران افغانستان در ترکیه نیز نقش این کشور را در پیوند به صلح افغانستان نسبت به قطر، پاکستان و روسیه، امیدوارکننده می‌خواند. این جوان شاعر و فعال مدنی اکنون در شهر استانبول ترکیه مشغول کارهای شاقه است.

او می‌گوید: «از قرائن و تحرکاتی که هم از طرف طالبان و هم از طرف دولت که یکه‌تازی‌ها و امتیازطلبی‌ها برای یک قوم که آن قوم صاحب همه‌چیز و همه ملاحظات در صلح باشند، فکر می‌کنم افغانستان بار دیگر هم به جنگ‌های خانمان‌سوز داخلی می‌رود و افغان‌ها باز هم آن‌روزهای سیاه را تجربه می‌کنند.»

قرار بود نشست استانبول دربارۀ صلح افغانستان به تاریخ ۲۴ اپریل با حضور نماینده‌گان دولت، طالبان و کشورهای منطقه و جهان  در شهر استانبول ترکیه آغاز شود و به مدت ۱۰ روز تا ۴ ماه جاری میلادی ادامه یابد؛ اما این نشست به تأخیر افتاد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *