افغانستان، تنها کشوری در منطقه است که بیشترین تغییر رژیم سیاسی را در سدهی گذشته تجربه کرده و از آن جا که این تغییرها با چهرهی نظامی همراه بوده، با هر بار تغییر ساختار سیاسی، ارتش آن نیز از هم پاشیده و ساختار تازه، در پی ایجاد ارتشی دیگر افتاده است. این مسئله، سبب شده که هیچ در افغانستان ارتشی قوی و شکل نگیرد.
امارت اسلامی پس از بازگشت به قدرت در تابستان ۱۴۰۰ نیز، دنبال ایجاد ارتشی قوی است و برای رسیدن به این هدف، به سربازگیری در همه بخشهای افغانستان آغاز کرده است.
برای روشنشدن از وضعیت کنونی ارتش امارت اسلامی و بحث ملیبودن آن، گفتوگویی را با تورن جنرال امینالله طیب، معاون قول اردوی ۳۱۳ مرکزی انجام دادهایم.
در سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ که امارت اسلام تازه سربازگیری را آغاز کرد تا در برابر امریکا و نظام گذشته بجنگد. فکر میکردید که روزی این جا به حیث معاون قول اردو حضور داشته باشید؟
در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵، یکی از دوستانم «شهید» شد؛ الله رحمت شان کند. ما یکجا شدیم به خاطر ازبینبردن اشغال، به خاطر طاغوت دنیا و یهود و نصارا که از این جا بیرون شوند. در این باره ما بحث کردیم، فکر کردیم و رفته رفته در ساحهی دیگر یار و دوستان را پیدا کردیم؛ تقریباً شش نفر شدیم. تا سالهای ۲۰۰۷ ما شش نفر بودیم که کارهای دعوت و تکتیکی را انجام میدادیم. از سیدیها کار گرفتیم و تقریباً ۵۰۰ دانه سیدی را داخلش دعوتهای جهادی و برنامههای جهادی را ثبت کرده و به دیگران پنج پنج سیدی را یک مفهوم جور کرده و توزیع کردیم. در آن زمان امکانات اندک بود. هدف و مقصد ما این بود که مردم افغانستان، باید به خاطر ختم اشغال، به خاطر ازبینبردن کفار، یهود و نصارا در سرزمین افغانستان، برخیزند و بیدار شوند و مقابله بکنیم؛ تا این که این برنامه خوبتر پیش برود. از این شش نفر بعد، دو نفر شان در چاپه (عملیات) امریکاییها شهید شدند و یکی شان هم، بعداً در جنگ رویارویی که ولسوال بود، شهید شد. الحمدلله ما سه نفر برای فیالحال زنده استیم. به خاطر پیشبرد نظام اسلامی و در حال خدمت استیم.
با شش نفر مبارزه را آغاز کردید و امروز به عنوان معاون قول اردو این جا حضور دارید؟
بله! با شش نفر کار ما را در تخار، کندز، بغلان و یک حصهی بدخشان شروع کردیم. در این چهار ولایت قطغنزمین ما کار را پیش میبردیم. مثلاً در ولسوالیهای بُرکه، اشکمش، درقد و خواجهغار و یک حصهی تشکان و کشم بدخشان؛ در آن جاها الحمدالله رفتیم و دوستا داشتیم از طریق دعوت، از طریق همآهنگی، ما میخواستیم مردم را جلبوجذب کنیم. رفته رفته الحمدالله در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ کارها در همین ولسوالیها، در همین ولایتهای قطغنزمین به طریقهی احسن پیش رفت و مردم در مقابل اشغال ایستاد شدند، در مقابل نظام دمکراسی ایستاد شدند؛ جنگ و مبارزه را شروع کردند. الحمدالله نتیجهاش این بود که خداوند به مسلمانها یک فتوحات عظیم را نصیب کرد.
در شروع مبارزات تان آیا با بزرگان امارت اسلامی در ارتباط بودید؟
بله! در آن وقتها که ما مبارزه را شروع کردیم، چند تن از بزرگان امارت اسلامی ما را رهبری میکردند که از جمله خود ملا منصور صاحب امیرالمومنین آن دوران بودند، ذاکرصاحب (ملا قیوم ذاکر، معاون کنونی وزارت دفاع)، و بعضی دوستان دیگر همراه ما در رابطه بودند که ما را رهبری میکردند و کارها را ما پیش میبردیم.
جنگ در برابر ارتش قدرتمند آن زمان (اردوی ملی نظام پیشین) که با حمایت غرب و کشورهای دیگر میجنگیدند، کار سادهای بود؟
خوب یقیناً بسیار کار مهم بود. ما مردم که در مقابل یک ارتش بسیار قوی، در برابر یک ناتو دنیا ایستاد شدیم که تمام دنیا در این تشکیل حضور داشت. فقط هدف ما رضای الله و شهیدشدن بوده که ما میخواستیم. همین مسئولیت را الله به گردن ما انداخته بود و ما آن را باید انجام میدادیم که روز قیامت خداوند از ما پرسان نکند که در کشور شما، در وطن شما یهود و نصارا آمد، جهاد فرض شد، شما در خانهی تان نشستید. برای همین ما وارد میدان شدیم که شهید شویم و همین مسئولیت را ادا کنیم و زیر سؤال نرویم. در میدان وارد شدیم. پس نصرت الهی بوده، بسیار دوستان ما شهید و زخمی شدند، معیوب شدند. حالا هم همان رقم در حال معیبوبیت قرار دارند. پس این خواست خداوند بوده که ما زنده ماندیم و امروز به حیث یک عسکر امارت اسلامی در این جا در حال خدمت استم.
در کنار این که جنگ شما یک جنگ عقیدتی بود، فکر میکنید دلیل دیگر برای شکست امریکاییها چه بود؟
دلیل دیگرش این است که ملت افغانستان، یک ملت مسلمان واقعی و یک ملت مجاهد پرور است و هیچ زورگو و طاغوت را در این سرزمین نمیخواهند. علت اصلیاش همین است در هر خانهای که و در هر کشور که کسی تو را نخواهد، حتماً تو از آن جا یک روز نه یک روز شکست میخوری و دربهدر شده میروی. ملت افغانستان، امریکا و متحدانش را نخواستند . قسمی که شوروی و متحدانش شکست خورد، همین طور امریکا با متحدانش شکست خورد.
خوب برگردیم به وظیفهی کنونی تان؛ وضعیت اردوی امارت اسلامی پس از دو سال چه گونه است؟
الحمدالله از وقتی که امارت اسلامی در افغانستان صد فیصد حاکم شده، نظام اسلامی را در این جا حاکم کرده است. بیرقی که لااله الا الله و محمد رسول در آن نوشته است، در این جا حاکم شد. از همان روز تا امروز، ما در زیر چتر وزارت دفاع در حال خدمت استیم، در لوای هفتم سرحدی در روزهای اول من را به حیث قمندان تعین کردند. در بدخشان، کندز و تخار از این سرحدات محافظت میکردیم. برای من تمام وضعیت معلوم است. الحمدالله بزرگان امارت اسلامی و کدرهای نظامی که در وزارت دفاع استند، روزبهروز به این فکرمیکنند که قدم به قدم پیش بروند. به زودی اردوی امارت اسلامی یک اردوی بسیار قوی، مثبوت و خودکفا خواهد بود. به این من باور و ایمان دارم.
اردوی امارت اسلامی، چه تعداد پرسنل دارد؟
الحمدالله قسمیکه ما در زمانهای گذشته امتحان دادیم، حالا هم ما زیر امتحان قرار داریم. قسمیکه الله در قرآن کریم میفرماید، «اعوذ بالله من الشیطان رجیم، کم من فئه قلیله غلبت فئه کثیره»
اگر ما کم هم باشیم، قوت ما الحمدالله زیاد است. تقریباً تشکیلات اردوی ملی ۱۵۰ هزار نفر است. در بهار گذشته، مرور تشکیلاتی در وزارت دفاع صورت گرفت. تمام قمندانهای قول اردوها در آن جا بودند. تقریباً تشکیل ۳۵ هزار نیروی دیگر نیز اضافه شد؛ یعنی تقریباً در وزارت دفاع ۱۸۵ هزار تشکیل داریم. امید است که در سال جدید، مرور تشکیلاتی دیگر هم شود و آمار این تقریباً به دونیم الی ۳۰۰ هزار برسد؛ به خاطر حفاظت بهتر سرحدات، به خاطر امنیت شاهراها، شهرها و اماکنی که نیاز به تأمین امنیت داشته باشد.
آیا از نظامیان اردوی پیشین (نظام جمهوری) در تشکیل اردوی امارت اسلامی حضور دارند؟
بله! قسمیکه ما در وقت جهاد خود این شعار را داشتیم که جنگ ما و دشمنی ما به خاطر رضای الله و ختم اشغال است. ما به او اشخاصی که در اردو بودند، در پلیس بودند، همیشه میگفتیم که ما به شما کار نداریم. به امریکاییها کار داریم که از این وطن آنها را بیرون کنیم. همان اشخاص که قبلاً در ادارههای نظامی و در اردو کار میکردند، اشخاصی که ضررپیشه نیستند، مفسد نیستند، اشخاص خراب نیستند، آنها را جذب کردیم در ردههای بالا در وظیفههای خوب حضور دارند و کار میکنند.
در چه سطحی نظامیان اردوی پیشین انجام وظیفه میکنند؟
در سطح افسری هم استند، در سطح بریدملی و حتا در سطح جنرالی به آنها موقع داده شده که اکنون در حال خدمت استند.
قول اردوی ۳۱۳ مرکزی در چند ولایت فعالیت میکند؟
الحمدالله قولاردوی ۳۱۳ مرکزی، در زمان حاکمیت قبلی امارت اسلامی هم یک قول اردوی بسیار قوی بود. در آن زمان هم امنیت ولایتهای مرکزی را کنترل میکرد. برای حالا قول اردوی ۳۱۳ مرکزی، ولایتهای مرکزی را نیز تأمین امنیت میکند و برای نظم و ترتیب خوبتر، همیشه در حال خدمت است. ولایتهای کاپیسا، بامیان، میدانوردک، پروان و خود شهر کابل که تقریباً ۷.۵ میلیون نفوس دارد، زیر کنترل قول اردوی ۳۱۳ مرکزی است. به خاطر امنیت ولایتها ما در حال خدمت استیم، البته در این اوخر فرقهی بگرام مستقل شده و رهبری وزارت دفاع، ولایتهای کاپیسا و پروان را مربوط آنها کردند و برای حالا کارهای شان به گونهی احسن پیش میرود.
سطح تجهیزات و امکانات در این قول اردوی چهگونه است؟ آیا از تجهیزات نظام گذشته کار میگیرید و یا جدیداً خریداری شده است؟
قولاروی ۳۱۳ مرکزی، امکانات کافی با خود دارد. از نگاه وسایل، وسایط، اسحلههای سبکوسنگین، مهمات به قدرضرورت داریم. مجاهدین ما مسلح و مجهز استند و تمام امکانات که از قبل بوده، آن هم محفوظ است و به وجه احسن حفظ و مراقبت میشود. در پهلوی آن امارت اسلامی، توانسته که به خاطر ساختن یک نظام قوی و بهتر، یک کمیته ایجاد کند که کمیتهی اختراعات میگویند. در آن جا هر قسم موادی که به اردو ضرورت باشد، آنها در آن جا در حال ساختو ساز استند. این کمیته، بسیار کامیاب کمیته بوده و به خاطر ساختن بسیار موارد دیگر آنها مصروف به کار اند. افراد نظامی و مسلکی در آن جا گماشته شده. در آن کمیته تمام تجهیزات نظامی اردوی ملی را بررسی میکنند که در داخل تولید شده و این برای ملت افغانستان کلان خوشخبری است که الحمدالله ما و شما به سوی خودکفایی روان استیم.
در بخش تأمین امنیت در کنار قول اردوی ۳۱۳ مرکزی، پلیس و استخبارات و نهادهای دیگر هم حضور دارند. همآهنگی تأمین امنیت؛ میان این ارگانها چه گونه است؟
در پایتخت افغانستان قسمی که پیشتر گفتم ۷.۵ میلیون نفر زندگی میکند. از اقوام مختلف، شهرها، بازارها است، مارکتها است، وزارتها است، سفارتخانهها است. ما به خاطر تأمین بهتر امنیت، در هفته با ارگانهای یادشده جلسه داریم و به خاطر امنیت خوبتر و به خاطر امنیت مجالس، عیدها، محرم که چه قدر یک امنیت درست گرفته شده بود. تقریباً یازده هزار مجاهد در این مصرف بودند. به خاطر امنیت محرم تقریباً ما دوازده روز در کوههای اطراف، بازارها و مارکتها امنیت مردم را گرفتیم. در کمربند سوم مجاهدین قول اردوی مرکزی بودند؛ یعنی الحمدالله امنیت گرفته شده و به خاطر امنی،ت همه روزه فکر و مجلس صورت میگیرد که امیدوارکننده است.
باشندگن کابل از اختطاف و دزدی شکایت دارند که در این اواخر بیشتر شده است؟
در چند روز قبل برخی از واقعات صورت گرفته بود. یک آن در ساحهی پغمان بود که الحمدالله نیروهای امنیتی امارت اسلامی توانستند در ۷۲ ساعت، همان اشخاص را از بین ببرند و همان تجار را رها کنند. در ساحهی پلچرخی و ارزانقمیت هم همین طور یک واقعه شده بود که در یک روز و نیم، آن اشخاص از بین رفتند و مشکل حل شد. دزدیها از قبل بوده، اشخاص کم و زیاد به این کار عادت کرده بودند. الحمدالله مجاهدین امارت اسلامی، در این باره بسیار متوجه استند، نمیگذارد که کسی چنین حرکتهایی مخربانه را دوباره انجام دهند.
یعنی هیچ تهدیدی امنیتی متوجه کابل نیست؟
نخیر! الحمدالله کابل یک شهری بوده که بسیار اشخاص شوخ و هر قسم مردم در این جا زندگی میکردند. تأمین امنیت شهر کابل خیلی مشکل است. درزمانهای گذشته، چه قدر بیبندوباریها بود، چه قدر مشکلات بود و حال با اخلاص مجاهدین، با فداکاریهای نیروهای امنیتی، الحمدالله کابل آرام است. هیچ وضعیت بد در این جا دیده نمیشود، الحمدالله خیلی خوب است.
برخی از تحرکات در کابل مشاهده میشود، همین دو هفته قبل در برچی انفجاری رُخ داد؟
اشخاصی استند که به خاطر عقده و به خاطر خوشحالساختن آشناهای قبلی شان، یگان حرکتها را میکنند. تقریباً همهی اشخاص که همان حرکتها را کرده بودند، گرفتار شدند و به پنجهی قانون سپرده شدند.
برخی از گروه ها مانند جبههی موسوم به مقاومت و جبههی موسوم به آزادی، گویا در کابل تحرکاتی را آغاز کرده اند. این گروهها تهدید نیست؟
اینها در فیسبوک و وتساپ اعلانات دارند؛ اما وجود ندارند. در این باره، ما قطعات تعلیمیافتهی شهری را فعال ساختیم، مجاهدین همیشه شبوروز بیدار استند، قطعات ارگانهای سهگانه در این باره متوجه استند، تدابیر گرفته شده که در موقع حرکتی که شما ذکر کردید، خنثا خواهد شد.
همکاری مردم در تامین امنیت چهگونه است؟
به خاطر تأمین امنیت خوبتر شهر کابل، مردم بسیار همراه مجاهدین همکار استند، با ارگانهای امنیتی همکار استند. در ساحهی پلچرخی چند ماه قبل که یک کسی اختطاف شده بود، به همکاری یک دکاندار ما توانستیم این نفرها را پیگیری کنیم و از آن جا دستگیر شان کنیم. مردم همراه مجاهدین امارت اسلامی همکاری خوبی دارند. در بارهی تأمین امنیت خوبتر و بهتر شهر کابل، امارت اسلامی به ویژه وزارت دفاع، پلان دارد که در کمربند سوم امنیتی، پاسگاه را ایجاد کند، در کوهها و در قلهها که میبینید الحمدالله ما توانستیم با استفاد از وسایط اردوی ملی، سرکها را در آن جا بسازیم.در کوههایی که نیاز به ایجاد پاسگاه بود؛ پاسگاه را جور کردیم. تقریباً ۳۵ الی ۴۰ پاسگاه ایجاد کردیم و سرک کشیدیم. هیچ کوهی نیست که سرک نرفته باشد. در روزهای امنیت و در روزهای خاص و عام، مجاهدین برای تأمین امنیت بهتر شهر کابل متوجه استند. البته از تمام ملت افغانستان به ویژه از شهریان شهر کابل، خواهش ما همین است که همراه اردوی ملی همکار باید باشند. مجاهدین را اولاد خود بدانند؛ چون که به خاطر حفظ همین وطن، به خاطر عزت همین وطن مجاهدین جهاد کردند، خون دادند، تکه تکه شدند، به خاطر آزاد ساختن همین وطن مجاهدین خیلی تکالیف کشیدند. از امرالمومنین منصور صاحب گرفته تا آخری یک عسکر تمام مجاهدین امارت اسلامی زحمت کشدند، زیر طیارههای درون امریکایی، زیر چاپهها، زیر ماینها و در جنگهای روبهرو، چه قدر تکلیف و زحمت کشیدند، نظام را ساختند، اردو را ساختند، باید ملت همراه اردوی خود شان همکار باشند، همدرد باشند. در هر وقت که یک مشکل سر شان پیش میآید، سر ما صدا بکنند در آن واحد انشاالله ما خود را آن جا میرسانیم.
علاقهمندی جوانان برای پیوستن به اردوی امارت اسلامی چه گونه است؟
الحمدالله اردوی اسلامی یک اردوی عقیدهیی بوده، خاصتاً از جوانانی تشکیل شده که ایمانداری شان، اخلاص شان، عقیده شان، تکمیل است و همان اشخاص در اردو الحمدالله جابهجا استند. همان اشخاص که میخواهند در اردوی اسلامی جابهجا شوند و خود را یک عضو اردو بدانند، برای آنها همین شرط است که از روی اخلاص، عقیده، اطاعت و ایمانداری پیش بیایند. انشاالله دروازهی جلبوجذب اردوی امارت اسلامی باز است و همیشه در خدمت استیم.
اردوی امارت اسلامی نسبت به اردوی حکومت پیشین چه ویژگیهای متفاوتی دارد؟
تفاوتش این بوده که در نظام قبلی آنها به خاطر معاش خدمت میکردند. عساکر اردوی اسلامی، امروز به خاطر معاش خدمت نمیکند، بل که به خاطر برپاساختن یک نظام واقعی اسلامی در افغانستان شبو روز در خدمت استند؛ اگر معاش داشته باشند یا نه! اینها در حال خدمت استند و خدمت میکنند؛ قسمیکه در بیست سال گذشته تجربه نشان داده که مجاهدین با نان و خاک خود شان وظیفههای بسیار سنگین انجام میدادند. در کوهها و در دشتها، در مقابل یک فوج بسیار قوی جنگ میکردند. اردوی امارت اسلامی افغانستان الحمدالله همان عقیدهای که قبلا داشتند، همان اطاعت و اخلاص که قبلاً بوده حالا هم است. در آن کدام فرق نیامده، روزبهروز در بخش عقیدتی کار شده روان است. به خاطر مثبوتساختن و محکمساختن عقیدهی مجاهدین و اردوی اسلامی الحمدالله کار روان است.
نداشتن یونیفرم رسمی از چالشی است که مردم همواره از آن شکایت دارند. یعنی تفاوت میان سرباز اردوی ملی، با دیگر سربازان که مسلح اند، وجود ندارد؟
به خاطر اطاعت خوبتر و بهتر و به خاطر حل مشکل از طرف رهبری وزارت دفاع، حکم صادر شد که باید تمام پرسنل و مجاهدین اردوی ملی با یونیفورمهای نظامی باشند. از ۸ صبح تا ۳.۳۰ بعد از ظهر، مجاهدین در یونیفورمهای رسمی خود استند و کارهای خود شان را پیش میبردند. روزبهروز در این باره پیشرفت روان است. الحمدالله به زودی همهی شان از این موضوع خوبتر و بهتر خواهند شد.
افغانستان چه زمانی دارای یک اردوی تعلیمیافته، منظم و باکرکتر خواهد بود؟
الحمدالله ما قبلاً برای تان گفتیم که در دونیم سال الی سه سال برای ما بسیار یک امید کلان به دست آمده که امارت اسلامی توانسته یک اردوی بسیار خوب و محکم و مثبوت بسازد. در این باره خیلی کار پیش رفته است. کار بیشتر در جریان است، یعنی به زودی انشاالله در یک یا دو سال آینده، ببینیم که یک اردوی بسیار مجهز، خودکفا و یک اردوی بسیار قوی خواهیم داشت.