با این که امارت اسلامی پس از بهقدرترسیدن، کاشت خشخاش و تولید مواد مخدر را در افغانستان ممنوع اعلام کرد؛ اما باشندگان شماری از ولسوالیها و بخشهای دوردست لغمان، صدها جریب زمین کشاورزی شان را به گونهی پنهانی خشخاش کاشته اند.
شماری از کشاورزان در لغمان، میگویند که به دلیل اقتصاد ضعیف و فراهمکردن نیازهای خانوادههای شان ناچار اند در زمینهای کشاورزی شان خشخاش بکارند.
احمد، کشاورز، میگوید که با کاشت خشخاش میتواند درآمد بهتری به دست بیاورد. او میافزاید: «ما به این دلیل خشخاش میکاریم که از یک سو درآمد خوب دارد و از سوی دیگر، به آب کم نیاز دارد. امسال خشکسالی است و آب کم برای آبیاری وجود دارد؛ به همین دلیل خشخاش میکاریم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
تاجمحمد، دیگر کشاورز، نیز میگوید: «مردم نادار اند؛ کار نیست؛ برای رفتن به خارج از کشور هم راهها بسته است. کشتهای دیگر درآمد ندارد، ما میدانیم کشت کوکنار ناروا است؛ اما چاره نداریم.»
این کشاورزان، میگویند که کاشت بدیل نمیتواند درآمد بیشتر به آنها داشته باشد.
در سوی دیگر، فرماندهی امنیهی لغمان، میگوید که کاشت خشخاش و تولید مواد مخدر ممنوع است و آنها کارزاری را برای ازبینبردن کشتزارهای پنهانی خشخاش در این ولایت، راهاندازی کرده اند.
ادریس، مدیر مبارزه با مواد مخدر فرماندهی امنیهی لغمان، میگوید که اگر فردی کشتزارهایش را خشخاش بکارد، با او برخورد قانونی و کشتزارهایش از بین برده میشود.
او میافزاید: «کارزار مبارزه با کاشت کوکنار در ولسوالیهای الینگار و الیشینگ ادامه دارد. تا کنون بیش از ۴۱ جریب زمین را که کوکنار کاشت شده بود، از بین بردهایم و صدها جریب زمین دیگر هم از سوی خود مردم از بین برده شده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شماری از آگاهان امور کشاورزی اما میگویند که در کنار ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان، باید در ارائهی کاشت بدیل به کشاورزان کار شود.
عوضخان شیرزاد، آگاه امور کشاورزی، میگوید: «ممنوعیت کاشت خشخاش یک اقدام خیلی خوب است؛ اما مهم این است که با کشاورزان در بخش ارائهی کاشت بدیل آگاهی داده شود به ویژه در بخش یافتن بازار مناسب به محصولات آنان همکاری شود.»
پیش از این، معینیت مبارزه با مواد مخدر وزارت امور داخله، گفته بود که در بیشتر از دو سال گذشته، بیش از ۱۵ هزار و ۳۰۰ هکتار زمین کشاورزی را از کشت خشخاش پاکسازی کرده است.