مسئولان ادارۀ مستوفیت ولایت بدخشان میگویند که عواید این اداره در سال مالی ۱۳۹۹ در تناسب به پلان دادهشده از سوی وزارت مالیه ۶ درصد افزایش یافته است.
محمدمقصود اصفیا، مستوفی ولایت بدخشان میگوید که ادارۀ مستوفیت این ولایت در سال مالی ۱۳۹۹ مبلغ ۲۳۳.۷ میلیون افغانی پلان عواید از طرف وزارت مالیه دریافت کرده بود، اما این اداره ۲۴۸.۴ میلیون افغانی عواید گردآوری کرده است که بیشتر از ۶ درصد افزایش را نشان میدهد.
محمدمقصود اصفیا میگوید: «منابع عایداتی در سطح بدخشان خیلی محدود است و از بخش معادن که ولایت بدخشان یک ولایت سرشار از منابع زیرزمینی مثل طلا، لاجورد، بیروج و سایر احجار قیمتی و نیمهقیمتی دیگر است، اما هنوز به شکل قانونی استخراج نمیشوند و هیچ عایدی از این مدرک به دولت نمیرسد.»
به گفتۀ آقای اصفیا، اگر استخراج معادن قانونی شود و شرکتهای استخراجکننده از طریق قرارداد رسمی به کار استخراج معادن بپردازند، عاید سرشاری از این مدرک به دولت خواهد رسید. او میگوید، ایجاد اصلاحات در سیستم اداری و سهلسازی روشهای گردآوری عواید سبب شده است که عواید مستوفیت بدخشان افزایش یابد.
مستوفی بدخشان میافزاید که گردآوری مالیه با شفافیت کامل انجام میشود و هر کس مالیهاش را بهدست خود در بانک تحویل میکند و به خزانۀ دولت افزوده میشود. او از مردم میخواهد که برای دریافت خدمات بهتر از سوی حکومت، مالیۀشان را به زمان معین آن تحویل کنند تا از یکسو از جرمهای مالیاتی نجات بیابند و از سوی دیگر دولت بتواند خدمات لازم را برای مردم ارایه کند.
باشندهگان بدخشان اما میگویند، در تناسب به مالیاتی که به دولت میپردازند، خدمات لازم دریافت نمیکنند. آنان میگویند که مالیۀ دولت در برخی موارد بسیار گزاف و کمرشکن است.
یکی از دکانداران در شهر فیضآباد، مرکز بدخشان میگوید که فقر در میان مردم افزایش یافته و قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافته است. او میگوید که برخی روزها از صبح تا شام ۱۰ افغانی هم فروشات ندارد؛ اما سالانه دو هزار افغانی به دولت مالیه میپردازد.
به گفتۀ این دکاندار بدخشانی، شبانه از بیم سرقت اموالش خواب راحت ندارد و دولت در برابر مالیهیی که از مردم میگیرد، در عرضۀ خدمات به مردم عملکرد ضعیف دارد. او میافزاید که اگر امنیت تأمین شود، زمینۀ کار بیشتر شود، میزان فقر کاهش مییابد و مردم میتوانند مالیۀ دولت را بپردازند.
از سوی هم، مردم از وجود فساد در نهادهای دولتی شکایت دارند و میگویند که این مسأله سبب شده است که مردم با علاقهمندی به دولت مالیه نپردازند.
محمدصابر، باشندۀ بدخشان میگوید، وقتی میبیند برخی از مأموران حکومتی که معاششان اندک است، اما در مدت کم صاحب موتر و خانه و زندهگی مرفه میشوند، این نشاندهندۀ فساد است ور نه هستند کسانی که سالهای متواتر مأمور دولتاند؛ اما نانِ خوردن ندارند.