تصویب قطع‌نامه‌ای از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد و تعیین نماینده‌ی ویژه بر اساس این قطع‌نامه از سوی این سازمان، واکنش‌ها و بحث‌های جدی را در چند روز پسین پیرامون مسئله‌ی افغانستان سبب شده ‌است.

با این حال، نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، به سلام‌وطندار می‌گوید که سازمان ملل متحد بر اساس این قطع‌نامه رویکرد ساختارمند و واحد را در تعامل با حکومت سرپرست افغانستان در شرایط خاص اتخاذ خواهد کرد.

سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، تأکید می‌کند که هدف این قطع‌نامه و تعیین نماینده‌ی ویژه بر اساس آن، شکستن بن‌بست سیاسی افغانستان و تشکیل حکومتی مبتنی بر خواست مردم، از راه گفتمان ملی در افغانستان است.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

آقای فایق، در این باره می‌افزاید: «هدف مشخص این قطع‌نامه، شکستن بن‌بست سیاسی و ایجاد یک دولت مشروع ملی از طریق یک گفتمان ملی دولتی است که در آن حقوق همه مردم به ویژه حقوق اقلیت‌ها و زنان رعایت شود.»

در واکنش به این رویکرد سازمان ملل متحد، ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار سازمان ملل متحد را متهم به بهانه‌تراشی در مسئله‌ی افغانستان و تن‌ندادن به خواست افغانستان می‌کند و تأکید دارد که سازمان ملل متحد و برخی از کشورها به دلیل منافع خود شان نمی‌خواهند حکومتی مستقل و اسلامی را در افغانستان به رسمیت بشناسند.

آقای مجاهد، به بار نخست می‌پذیرد که در صورت به‌رسمیت‌شناخته‌شدن امارت اسلامی از سوی سازمان ملل متحد، این حکومت تلاش خواهد کرد تا به برخی از خواست‌های سازمان ملل متحد رسیدگی کند و در این راستا مذاکره و مفاهمه خواهد کرد.

مجاهد در بخشی از پاسخ خود به پرسش سلام‌وطندار در این باره که سرانجام امارت اسلامی آماده خواهد شد به شرط‌هایی چون تشکیل حکومت فراگیر و حقوق بشر تمرکز کند، می‌گوید: «بعضی از خواست‌ها اگر واقعاً مطرح باشد، موضوعات حقوق بشری و اصلاحات و مسائل دیگری است، می‌شود بالای آن‌ها بعد از این که ما معیارهای دنیا را مطالعه کنیم و خود را التزام به آن داشته باشیم و ما را به رسمیت بشناسند، می‌توانیم به آن رسیدگی کنیم یا حداقل بالای آن بحث و افهام و تفهیم داشته باشیم؛ اما آن‌ها [سازمان ملل] قبل از هر چیز بهانه‌تراشی می‌کنند.»

امارت اسلامی ناکامی نمایندگانی که پیش از این برای حل مسئله‌ی افغانستان در برهه‌های متفاوت در چند دهه‌ی پسین از سوی سازمان ملل متحد تعیین شده ‌اند را، استدلالی برای رد نماینده‌ی تازه برای افغانستان می‌داند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این ‌همه، محمدقاسم وفایی‌زاده، وزیر پیشین اطلاعات‌وفرهنگ افغانستان و پژوهش‌گر ارشد مطالعات صلح بین‌المللی، در این باره باور دارد که تعیین نماینده‌ی جدید و کارایی آن برای حل مشکلات افغانستان، نیازمند مسائلی مانند اراده‌ی سیاسی صادقانه‌ی جناح‌های بانفوذ افغانستان به شمول حکومت فعلی، حمایت‌های جهانی به ویژه حمایت کشورهای تأثیرگذار از جمله اعضای دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد، از برنامه‌هایی نمایند‌ه‌ی ویژه و همین گونه جدیت خود سازمان ملل متحد در این خصوص است.

وفایی‌زاده در این باره می‌گوید: «تعیین یک نماینده‌ی ویژه برای افغانستان، مورد بسیار خوبی است؛ اما موفقیت آن وابستگی به برخی عناصر دیگر دارد. بدون این‌ها نمایندگان زیادی پیش از نشست بن در افغانستان فعال بود. محمود مستری برای سال‌های سال به عنوان نماینده‌ی خاص سازمان ملل متحد در افغانستان فعالیت می‌کرد؛ اما موفقیت نداشت.»

با این که تعیین نماینده‌ی ویژه و قطع‌نامه‌ی اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد با مخالفت امارت اسلامی روبه‌رو شده؛ اما برخی‌ها مانند حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان، از این قطع‌نامه استقبال و تأکید کرده که تفاهم ملی، راه حل نهایی مسئله‌ی افغانستان ‌است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: