روز گذشته، نشستی به منظور همآهنگی میان امارت اسلامی و دفترهای سازمان ملل متحد در کابل برگزار شد. امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجهی امارت اسلامی، در این نشست جنگهای گذشته، خشکسالی، سرازیرشدن سیلابها و برخی موارد دیگر را از مشکلات اساسی در افغانستان عنوان کرده و گفته که امارت اسلامی از رسیدگی به این همه مشکلات عاجز است.
ضیااحمد تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه، میگوید که امیرخان متقی با تأکید بر ادامهی کمکهای جهانی به افغانستان، گفته است که هماکنون برای استفادهی بهینه از کمکهای جهانی، باید ماهیت کمکها و شکل توزیع آن، با نیازها و اولویتهای مردم افغانستان تنظیم شود.
او میافزاید: «متقی صاحب از دفاتر سازمان ملل متحد خواست که برای استفادهی بهینه از کمکهای جهانی باید ماهیت کمکها و شکل توزیع آن با نیازها و اولویتهای مردم افغانستان، تنظیم شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، مسئولان دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، میگویند که سازمان ملل متحد تلاش دارد ماهیت کمکهای انساندوستانه را به کمکهای توسعهای تبدیل کند.
اندریکا رتواتی، معاون یوناما، میگوید: «سازمان ملل متحد در تلاش است تا ماهیت کمکها را به کمکهای انکشافی تغییر دهد.»
با این حال، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، میگویند که سرمایهگذاری روی پروژههای توسعهای، سبب کاهش ناداری و ایجاد زمینهی کارآفرینی در افغانستان میشود.
آذرخش حافظی، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره میگوید: «کمکهای انکشافی سبب ایجاد جای کار و کاهش فقر و رفاه اجتماعی و ساختن زیربناها در کشور میشود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
شاکر یعقوبی، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز میگوید که برای کاهش ناداری و ایجاد کارآفرینی در افغانستان، کمکهای توسعهای یکی از نیازهای مهم اقتصادی است.
یعقوبی، میافزاید: «چون کمکهای بشردوستانه موقتی است و نمیتواند در زندگی مردم تغییر بیاورد، لازم است که کمکهای انساندوستانه به انکشافی تغییر کند.»
این در حالی است که جامعهی جهانی به رهبری امریکا در سه سال گذشته، میلیاردها دالر به افغانستان کمک مالی کرده؛ اما به باور کارشناسان و وزارت اقتصاد، ماهیت انساندوستانهبودن این کمکها سبب شده است که تغییری در زندگی شهروندان افغانستان رونما نشود.