به تازهگی کمیسیون نظامی طالبان با نشر نامهیی به جنگجویان این گروه دستور داده است که از جابهجایی و پناهدادن به جنگجویان خارجی به گونۀ خودسر در صفوفشان، خودداری کنند. در این نامه همچنان آمده است که اگر کسی از این دستور سرپیجی کند، مجازات خواهند شد.
آگاهان نظامی و استخباراتی به این باوراند که در پی فشارهای آمریکا بر طالبان تغییرات جدیی در عملکرد این گروه، رونما شده است. به گفتۀ آنان، دستور جا ندادند به جنگجویان خارجی در صفوف طالبان نیز در نتیجۀ فشارهای آمریکا بر این گروه، صادر شده است.
اسدالله ندیم، آگاه نظامی و استخباراتی میگوید، رهبری دولت جدید آمریکا در همکاری نزدیک با پاکستان که نفوذ بیشتر بر طالبان دارد، برای عملیکردن تعهدات این گروه کار میکند.
این آگاه نظامی میگوید: «پس از آمدن بایدن تبلیغات علیه طالبان افزایش یافته است که طالبان در عملیکردن تعهداتشان پابند نبودهاند. خارجیها هنوز هم در صفوفشان حضور دارند. دیپلماسی پنهان و محرم در این مورد پس از آمدن بایدن به کار افتاده است، خصوصاً با جانب پاکستان چندین مقام بلندپایۀ آمریکایی به پاکستان سفر کرده و با مقامهای پاکستان دیدار کردهاند، چون پاکستان روابط نیک با طالبان دارد.»
احمدالله علیزی، از آگاهان سیاسی و نظامی نیز میگوید که با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا تبلیغات در برابر طالبان، بیشتر شده است و نیاز است که از این فرصت استفادۀ بهینه صورت گیرد.
او میگوید، «اکنون با آمدن حکومت جدید آمریکا به رهبری بایدن مقامهای افغانستان و مردم باید تلاش کنند که از این فرصت به میان آمده به سود کشورشان استفاده کنند تا جنگ تمام شود.»
با این حال روز پیش مقامهای نظامی در کندهار گفتند که در جنگ چهار ماهۀ ارغنداب این ولایت جنگجویان القاعده، پاکستانی و چیچینی در کنار طالبان با نظامیان افغانستان جنگیدهاند. ادعایی که از سوی طالبان رد شده است. اما شورای امنیت و ریاست امنیت ملی به پرسشهای ما که چه شمار از جنگجویان خارجی در صفوف طالبان حضور دارند و چه شمارشان در برابر نظام عملاً میجنگند، پاسخ ندادند.