به دنبال خارجیخواندن زبان فارسی از سوی اداره ملی احصائیه و معلومات، مجلس نمایندهگان کشور، جاوید رسولی، رئیس ادارۀ ملی احصائیه و معلومات را برای وضاحتدهی به مجلس فراخواند.
نمایندهگان مردم در مجلس، خواستار سلب صلاحیت و دادگاهیشدن رئیس ادارۀ ملی احصائیه و معلومات شدند.
شماری از اعضای مجلس نمایندهگان، عملکرد این اداره در برابر زبان فارسی را غیرمسئولانه و خلاف قانون اساسی عنوان کردند.
اعضای مجلس نمایندهگان میگویند که درج زبان فارسی در ردۀ زبانهای خارجی سبب «تفرقهافگنی» و تبعیض میان اقوام کشور میشود.
اما جاوید رسولی، رئیس ادارۀ ملی احصائیه و معلومات میگوید که درج زبان فارسی بهعنوان زبان خارجی در برگۀ درخواست آنلاین شناسنامههای برقی، کار وزارت مخابرات و ادارۀ ثبت و احوال نفوس وقت بوده و این وزارت تنها این برگه را روی وبسایت خویش اضافه کرده است.
دلایل رئیس ادارۀ ملی احصائیه و معلومات نتوانست قناعت اعضای مجلس نمایندهگان را فراهم کند. میر رحمان رحمانی، رئیس مجلس نمایندهگان به کمیسیون تفتیش مرکزی، کمیسیون عدلی و قضایی و کمیسیون داخلی این مجلس دستور داد تا در این مورد جلسۀ مشترک برگزار کنند.
درج زبان فارسی در میان زبانهای خارجی واکنش تند سیاستگران و شهروندان کشور را به همراه داشت. کاربران رسانههای اجتماعی با راهاندازی هشتگ «زبان فارسی حذف شدنی نیست» نارضایتی خود را از این اقدام بیان کردند.
در تازهترین مورد، باشندهگان بدخشان با راهاندازی یک راهپیمایی اعتراضی، خارجیخواندن زبان فارسی از سوی ادارۀ ملی احصائیه و معلومات را عمل «نفاقافگنانه» خواندند.
برخی از معترضان در جریان این راهپیمایی، شناسنامههای الکترونیکی را پاره کردند و مرکز توزیع شناسنامههای برقی این ولایت را بستند. آنان همچنان خواهان توقف روند توزیع شناسنامههای برقی شدند.