شاهمحمد محرابی، عضو شورای عالی بانک مرکزی افغانستان گفته که اقتصاد افغانستان در حال فروپاشیست و ایالات متحدۀ آمریکا میتواند مانع این فروپاشی شود. او در نامهیی به شبکۀ خبری الجزیره، تأکید کرده که افغانستان با یکی از حادترین بحرانها روبهروست و «پادزهر» این بحران در نیویارک قفل شده است.
محرابی دلیل وضعیت اقتصادی کنونی افغانستان را بستهشدن داراییهای این کشور توسط آمریکا عنوان کرده و افزوده است که شهروندان این کشور بهطور فزایندهیی قادر به خرید کالاهای اساسی نیستند. به گفتۀ او، پول ملی افغانستان با کاهش بیش از حد ارزش روبهرو است و اقتصاد از قبل شکنندۀ این کشور، در آستانۀ فروپاشی قرار دارد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
عضو شورای عالی بانک مرکزی در نامه همچنان گفته است که بانک مرکزی افغانستان قرار است عملیات سیاست پولی را برای کنترل بهای دالر آمریکایی در برابر افغانی و جلوگیری از تورم روی دست گیرد؛ اما این کار با عدم دسترسی به ذخایر دالری و آزادسازی داراییها، برای ثبات بازار ممکن نیست.
او تصریح کرده که بهدلیل وابستهگی شدید افغانستان به واردات، اقتصاد این کشور برای کارکرد حتا در مواقع عادی به دالر آمریکا وابسته است. اما به گفتۀ او، با افزایش تقاضا برای ارز خارجی و کاهش ۳۰ درصدی افغانی در برابر دالر، قیمت کالاهای وارداتی طی چند ماه پسین، دستکم ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است.
محرابی پیشنهاد کرده است که ایالات متحده برای جلوگیری از بحران اقتصادی و حفظ ثبات نرخها در افغانستان، به بانک مرکزی اجازۀ دسترسی نظارتشده و مشروط به ۱۵۰ میلیون دالر در هر ماه از ذخایر خارجی را بدهد.
محرابی افزوده که ایالات متحده میتواند از طریق یکی از شرکتهای مالی مستقل بینالمللی که هنوز در افغانستان فعال است، چهگونهگی استفاده از این منابع مالی را تأیید و در صورت دریافت اختلاسی، دوباره این بودجه را قطع کند.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
این گفتهها در حالی مطرح شده است که پس از وخیمتر شدن بحران اقتصادی افغانستان و هشدارها از فروپاشی کامل اقتصاد این کشور، نهادهای بینالمللی و مقامهای شماری از کشورها خواهان رهایی داراییهای بستهشدۀ افغانستان از سوی آمریکا شدهاند.
در تازهترین مورد، یک قاضی ایالات متحده به ادارۀ جوبایدن دو هفته مهلت داده است که دربارۀ پولهای منجمدشدۀ افغانستان تصمیم بگیرد و پیشنهادش را در زمینۀ سرنوشت این پولها ارائه کند.