خشکسالی، کاهش آبهای زیرزمینی و کمبود آب آشامیدنی، باشندگان غور را وادار کرده است که از آبهای غیرصحی و آب چاههای شور، استفاده کنند. شماری از باشندگان غور با نگرانی از استفادهی آبهای غیرصحی و شور، به سلاموطندار میگویند که بسیاری از مردم سالها میشود از چاههایی که آب شور دارد و چشمههایی که آب آن آلوده با انبوهی از کثافات است، استفاده میکنند.
به گفتهی آنان، استفادهی آبهای غیرصحی و شور، بیشتر مردم را بیمار کرده است. میراحمد، باشندهی غور، میگوید: «از همین چشمه استفادهی مردم زیاد است. دیگر آب نیست، تمام بازار از همین آب استفاده میکنند، هتلها از همین آب استفاده میکنند، خانههای پشت شفاخانه زیادتر شان از همین آب استفاده میکنند. این آب پاک نیست و همه مریض/بیمار میشوند.»
رمضان، دیگر باشندهی غور، نیز میگوید: «این آب خیلی کثیف است، همه مردم از این جا آب میبرند. صحی نیست، این آب را باید درست کنند، خود ما هم از همین جا آب میبریم، بیشتر مردم را این آب مریض کرده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
کارشناسان صحی، با این که آب را یک عنصر حیاتی برای انسانها عنوان میکنند؛ اما میگویند که استفادهی بسیار از آبهای شور و آلوده، سبب مبتلاشدن مردم به بیماریهایی چون سنگ کلیه، سنگ مثانه، اسهالات مداوم و دیگر بیماریها، میشود.
محمدعمر لعلزاد، کارشناس صحی در غور، میگوید: «متأسفانه در محیط ما و شما چاههای آب آشامیدنی که وجود دارد، صحی نیست.معمولاً چاهها سطحی است و آبهای سطحی معمولاً باعث بهوجودآمدن میکروبها میشود که همین میکروبها باعث انتقال امراض زیاد میشود و اسهال و استفراغ بسیار شدید دارد. متأسفانه در شفاخانه هم در سرویس اطفال و بیشتر در سرویس خواهران، بیشترین واقعات موسومی که در اثر انتقال آبها غیرصحی میشود، ما داریم.»
مسئولان محلی در غور، کمبود آب آشامیدنی در این ولایت را تأیید میکنند؛ اما میگویند که آنان تلاش دارند با پشتیبانی مؤسسههای غیردولتی، زمینهی دسترسی مردم به آب آشامیدنی را در مرکز و ولسوالیهای غور فراهم کنند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
ذبیحالله غوثیزاده، مسئول بخش رسانههای ریاست احیا و انکشاف دهات غور، میگوید: «متأسفانه خشکسالیهای چند سال اخیر به مشکلات آب آشامیدنی مردم چه در داخل شهر و چه در دهات، افزوده است و انشاءالله ما تلاش میکنیم که چه از طریق خود حکومت باشد و چه هم از طریق مؤسسات داخلی، بیشترین فعالیتهای ما در بخش آبرسانی باشد و بتوانیم مشکلات مردم را از ناحیهی آب آشامیدنی رفع کنیم.»
کارشناسان صحی و مسئولان محلی در غور، تأکید میکنند که برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای گوناگون، آبهای غیرصحی را خوب جوش بدهند و سپس استفاده کنند.