وبسایت اعماق وابسته به گروه دولت اسلامی (داعش) با پخش ویدیویی از حملۀ موشکی بر نظامیان اوزبیکستانی خبر داده و گفته که این حمله روز گذشته توسط یک عضو شاخۀ خراسان این گروه انجام شده است. داعش گفته که ۱۰ موشک «کاتیوشا» را بر نظامیان اوزبیکستانی در منطقۀ ترمز شلیک کرده است.
مقامهای اوزبیکستانی اما حملۀ گروه داعش از خاک افغانستان بر نظامیان این کشور را رد کردهاند. شیرزاد اسدوف، رئیس مطبوعات ریاستجمهوری اوزبیکستان، گفته که ادعای حملۀ گروه داعش از خاک افغانستان بر نظامیان اوزبیکستانی در نزدیکی منطقۀ ترمز، نادرست است.
در همین حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، با آنکه میگوید فردی در نزدیکیهای شهرک حیرتان ولایت بلخ در تلاش حمله بوده است؛ اما میافزاید که این تلاش خنثی شده است و نیروهای امارت اسلامی در حال بررسی منطقه هستند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
کریمی میگوید: «بلی، فردی در نزدیکیهای شهرک حیرتان از یک خانۀ کرایی تلاش کرده بود تا یک عمل شوم را انجام دهد، اما این تلاش خنثی شده و حادثۀ جدیی رخ نداده است.»
از سویی هم، محبالله شریف، از آگاهان مسائل سیاسی، میگوید که در این اواخر ارتباطات سیاسی و اقتصادی میان امارت اسلامی و اوزبیکستان گسترش یافته است. بنابر این، حمله از خاک افغانستان بر اوزبیکستان نهتنها بر ارتباطات اوزبیکستان با افغانستان؛ بل بر روابط افغانستان با دیگر کشورها نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت.
آقای شریف میافزاید که امارت اسلامی باید نیروهای امنیتی و کشفی خود را آماده کند تا در آینده از وقوع چنین رویدادهایی جلوگیری شود. به گفتۀ او، چنین رویدادهایی فضای ناباوری بر امارت اسلامی را گسترش میدهد.
محبالله شریف میگوید: «این مسأله برای روسها و تمام کشورهای آسیای میانه یک دلیل عملی ایجاد میکند که از افغانستان علیه ما تهدید انجام میشود. به این دلیل، در برابر حکومت و مردم افغانستان از سیاستهای مشکوک استفاده میکنند که به ضرر ما تمام میشود و منافع ارتباطات خوب را متأثر میسازد.»
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
محمود حیدری، آگاه مسائل امنیتی و استخباراتی، به این باور است که اگر هر گروه هراسافگن از خاک افغانستان بر اوزبیکستان حملۀ موشکی کرده باشد، این عمل با کمک کشورهای آمریکا و غربی و برای دردسرسازی چین و روسیه انجام شده است. او اما میگوید که این حمله بر روابط امارت اسلامی و اوزبیکستان تأثیر منفی نخواهد گذاشت.
حیدری میافزاید به همه معلوم است که در پشت این حملههای هراسافگنانه، آمریکا و دیگر کشورهای غربیست که میخواهند وضعیت را در منطقه بیثبات کنند. او میگوید: «مسئولان اوزبیکستان، تاجیکستان و ترکمنستان چنین کرداری را خوب درک میکنند و فکر نمیکنم که این عمل سبب خرابی روابط شود. احتمال دارد این عمل سبب شود تا به تدابیر امنیتی خود بیشتر توجه و در این زمینه کمکهای روسیه را به خود جلب کنند.»
این در حالیست که پیش از این شماری از کشورها از جمله روسیه از فعالیتهای داعش و دیگر گروههای هراسافگن در افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند. با این حال، امارت اسلامی همواره اطمینان داده است که هیچ گروه هراسافگن از خاک افغانستان تهدیدی را متوجه دیگر کشورها نمیکند.