با این که مدتی میشود از درگیری جدی جبههای و از عملیات گروههای هراسافکن در افغانستان گزارشی همگانی نشده است؛ اما شماری از کشورهای منطقه، هنوز هم از حضور هراسافکنان در افغانستان نگرانی دارند.
در ادامهی این نگرانیها، روسلان سیسمبایف، معاون کمیتهی امنیت ملی قزاقستان، در نشست روز گذشتهی سازمان همکاری شانگهای، مدعی شده که شاخهی خراسان گروه داعش در افغانستان در حال قوتگرفتن است و با افزایش جنگجویانش از ۵۰۰ تن به بیش از ۶۰۰۰ تن، به تهدید جدی برای امنیت منطقه بدل شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
امارت اسلامی اما با رد این ادعا، تأکید میکند که هیچ تهدیدی، از خاک افغانستان متوجه دیگر کشورها نیست.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «وضعیت کاملاً زیر کنترل امارت اسلامی و نسبت به هر زمان گذشته، افغانستان صاحب امنیت سراسری و خاک افغانستان مصون است. بنابر این، در این مورد اظهاراتی صورت میگیرد که مبتنی بر معلومات نادرست میباشد و اسناد و شواهد وجود ندارد.»
معاون کمیتهی امنیت ملی قزاقستان، در اظهارات خود همچنان هشدار داده است که گروههای هراسافکن چون داعش، میتواند در برابر اجرای پروژههای اقتصادی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در افغانستان، چالش ایجاد کند.
با این وجود، آگاهان به این باور اند که اقدامات جدی ایدئولوژیک امارت اسلامی و پیشینهی روابط این حکومت با برخی گروهها مانند القاعده، سبب شده است که کشورها، تا کنون به اطمینانهای امارت اسلامی در راستای جلوگیری از فعالیت گروههای هراسافکن، اعتماد نکنند.
اسدالله ندیم، آگاه مسائل نظامی، در این باره میگوید: «معضل برای برخی کشورها که نگرانی دارند، طرز تفکر و سیاست طالبان/امارت اسلامی است. دیدگاه رسمی این حکومت مبنی بر این که دختران حق تحصیل را ندارند، زنان حق کار را ندارند و از این قبیل چیزها، برای این کشور نگرانی خلق میکند.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
شمشاد عزیز کاظمی، کارشناس روابط بینالملل، نیز در این باره میگوید: «داشتن روابط صمیمی و نسبتاً گرم امارت اسلامی با القاعده در گذشته، باعث شده است که کشورهای منطقه به سخنان و اطمینانهای امارت اسلامی چندان اطمینانی نداشته باشند.»
همزمان با این، شبکهی خبری «سیانان»، به نقل از دو مقام ارشد استخباراتی امریکا، گزارش داده است که امکان احیای القاعده در افغانستان وجود ندارد.