وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان امارت اسلامی، میگوید که برای حل مشکلات مهاجران افغان در ایران، گفتوگوهایی با مقامهای این کشور انجام شده است.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی این وزارت، میگوید که ایران پذیرفته تا مهاجران غیرقانونی افغان را به بنیاد یک برنامهی مشترک و آبرومندانه به افغانستان بازگرداند. او میافزاید: «ایران آماده شده که با امارت اسلامی یک مکانیزم مشترکی ایجاد کند تا که از طریق آن افغانها به گونهی باعزت به کشور بازگشت داده شوند.»
در سوی دیگر، نادر یاراحمدی، مدیرکل ادارهی امور اتباع و مهاجران وزارت امور داخلهی ایران، گفته که پس از پایان نیمهی نخست سال روان، تنها مهاجران دارای ویزا و کارت اقامت در این کشور خواهند ماند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این همه، شماری از مهاجران افغان در ایران، میگویند که آنان در بخش تمدید ویزا با مشکل روبهرو اند.
ارغوان، مهاجر افغان در ایران که دو سال پیش به این کشور رفته، میگوید مدت ویزایش به پایان رسیده و اکنون نمیتواند آن را تمدید کند. «بنا بر قانون جدید ایران ویزا فقط دو بار تمدید میشود؛ بارها به دفترهای کفالت برای تمدید ویزا رفتم؛ بعضیها را همان دوبار هم تمدید نمیکند. بسیار با جنجال، توهین و تحقیر روبهرو استیم.»
شماری از افغانهایی که به گونهی غیرقانونی به ایران رفته اند میگویند که به دلیل ناداری، بیکاری و ادامهی تحصیل فرزندان شان به این کشور مهاجرت کرده و اکنون با اخراج روبهرو اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عاقله رحیمی، مهاجر افغان در ایران، میگوید: «سه سال میشود که ایران آمدم و مدرک ندارم. بچههایم نمیتواند مدرسه بروند. حالی نگران استم که اگر ما را از ایران بکشد و به افغانستان برویم، شوهرم هیچ کاری ندارد.»
رحمتالله میرزایی، دیگر مهاجر افغان در ایران از سازمان ملل متحد میخواهد به مشکلات آنان رسیدگی کند. «ما از سازمان ملل متحد، ایران و امارت اسلامی میخواهیم که به این مشکلات رسیدگی کنند؛ اگر به مشکل ما در این جا رسیدگی نشود، با برگشت به افغانستان به چالش روبهرو میشویم.»
ایران از دیرباز به این سو، یکی از مقصدهای اصلی مهاجرت شهروندان افغانستان است که در حال حاضر بیش از سه میلیون شهروند افغانستان در این کشور زندگی میکنند؛ اما اخراج اجباری شرایط زندگی را برای آنها در این کشور دشوار کرده است.