امروز ۱۵ اکتبر برابر با روز جهانی زنان روستانشین است. از این روز در حالی بزرگداشت میشود که شمار بسیاری از زنان در روستاهای کشور، از دسترسینداشتن به خدمات صحی، حق آموزش، حق کار و همین گونه، از ازداوجهای اجباری و ازدواجهای زیر سن شکایت دارند.
بلقیس (نام مستعار)، زنی در روستای «غلمین» در شمالشرقی شهر فیروزکوه، مرکز غور که به دلیل تنگدستی دختر ششسالهاش را به ازدواج داده، میگوید که سرپرست ندارد و برای مهیاکردن لقمهنانی، ناچار شده دخترش را با این که هنوز کودک است، به ازدواج بدهد.
او، میافزاید: «من سرپرست در خانواده نداشتم و روزها گداییکردن میرفتم و روزی مجبور شدم به دلیل فقر و تنگدستی دختر ششسالهام را به ازدواج دادم. دخترم را گاهی میروم و به خانه میآورم، بسیار گریه میکند و نمیخواهد که به خانهی شوهرش برود.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
لیلما، زنی از یکی از روستاهای جوزجان، میگوید که پیش از این مصروف کشاورزی بوده و میتوانسته از این راه، نیازهای خانوادهاش را فراهم کند؛ اما در سال روان، به دلیل سیلابها که به فرآوردههای کشاورزی آسیب زده، همهی پساندازش را مصرف کرده و اکنون، با تنگدستی جانفرسایی دستوگریبان است.
او، میافزاید: «پیش از این باغ و زمین داشتیم و در آن جا مصروف کشت بودیم، اما در یک سال پسین، تغییرات سیاسی و سیلابهای مدهش سبب شده است که حاصلات خوب نداشته باشیم و پسانداز چند سال گذشتهی خود را به مصرف برسانیم و اکنون نیز با مشکلات جدی اقتصادی مواجه هستیم.»
جمیله، باشندهی یکی از روستاهای پکتیا، میگوید که زنان در روستاهای این ولایت، به خدمات صحی مناسب، دسترسی ندارند. «زنان از حق آموزش محروم هستند، دسترسی به خدمات صحی مناسب ندارند و نیز زمینهی کار به آنها فراهم نیست.»
در همین حال، شماری از فعالان حقوق زن، میگویند که در سالهای گذشته به زنان در روستاهای کشور، زمینهی دسترسی به خدمات آموزشی و صحی مهیا نشده است و همین گونه، زنان در روستاها، از دسترسی به کارهای دایمی و همهوقت، محروم استند.
معصومه حسینی، فعال حقوق زن، در گفتوگو با سلاموطندار، از امارت اسلامی میخواهد که به زنان در روستاها، زمینههای آموزشی، دسترسی به خدمات صحی و کار را، فراهم کند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که امارت اسلامی، تلاش دارد برای تغییر وضعیت زندگی زنان در کشور، برنامههایی را روی دست گیرد
سازمان ملل متحد، برای پشتیبانی از زنان روستانشین و فعالیتهای آنها، قطعنامهای را در دسمبر ۲۰۰۷ تصویب کرد که بر اساس آن، پانزدهم اکتبر، روز جهانی زنان روستانشین نام گرفت.
از این روز به هدف پشتیبانی از زنان روستانشین به دلیل اهمیت نقش این زنان در توسعهی کشاورزی، بهبود امنیت غذایی و ریشهکنکردن فقر در جهان، بزرگداشت میشود.