شماری از باشندگان روستاهای دوردست پنجشیر، میگویند که بیشتر کودکان در این ولایت به سوءتغذیه مبتلا شده اند و آنها از دسترسی به خدمات درمانی محروم اند.
شهلا باشندهی ولسوالی درهی پنجشیر که سه کودکش به سوءتغذیه مبتلا است، از مسئولان میخواهد که برای پیشگیری از مبتلاشدن کودکان به این بیماری، توجه کنند. او، میگوید: «سه طفل من به سوءتغذیه مبتلا شده، آرد تغذی میدادند با مسکه که آن هم کم شده و میگویند خلاص شده. به کسانی که تغذی نیستند و ضرورت ندارند، میدهند و حتا در بازار خریدوفروش میشود. ما از مرجع آن تقاضا میکنیم به کسانی که سوءتغذیه استند، بیشتر بسازند.»
سلاموطندار را در شبکهی اکس دنبال کنید
کرامالدین، پدری که چهار کودکش به سوءتغذیه مبتلا است، نیز با نگرانی میگوید که همه داروندارش را برای تغذیه و درمان فرزندانش هزینه کرده؛ با این حال اما، این بیماری هنوز هم دامنگیر کودکانش است. «دوتایش دختر و دوتایش بچه است. نمیفهمم که یکی از اینها از وقتی که تولد شده، ضعیف است. بردیمش به کلینیک، وزن کردند و گفتند که سوءتغذیه است. مثل ما دیگر کسان هم استند که دختر و بچههای شان ضعیف و بیحال استند. خواست ما از صحت عامه این است هر چیزی که هست، بیاورند به اینها بدهند که از این حالت بیرون شوند.»
از سویی هم، امرالدین، باشندهی روستای «عبداللهخیل» در پنجشیر، نیز به سلاموطندار میگوید که مسئولان بیشتر در مناطق مرکزی این ولایت توجه میکنند و به باشندگان مناطق دوردست رسیدگی نمیشود. او، میافزاید: «خصوصاً ولسوالیهای دوردست تحت پوشش ریاست صحت عامهی پنجشیر، چه در گذشته و چه حال، نیست. بیشتر تمرکز شان در مرکزها بوده، ارقام خیلی بلند است.»
با این حال، خواجهآقا غفوری، معاون ریاست صحت عامهی پنجشیر، با تأیید افزایش بیماری سوءتغذیه در میان کودکان در مقایسه به سال گذشته، میگوید که «در شش ماه نخست سال روان، یک هزار و ۷۷۹ کودک مبتلا به سوءتغذیهی حاد» ثبت شده است.
او، میافزاید: «۸۸۵ تن آنها پسر و ۸۹۴ دختر میباشند. موادی که به خاطر تداوی مریضان مصاب به سوءتغذیه داده میشود، در تمامی مراکز صحی ما موجود است. در صورتی که اطفال مصاب به سوءتغذیه شدید باشد، به شفاخانهی ایمرجنسی یا شفاخانهی دیاچ رخه ریفر میکند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
غفوری، علت افزایش این بیماری را بیکاری و فقر، دسترسینداشتن خانوادهها به غذای سالم و کافی، رعایتنکردن بهداشت و خشکسالی، عنوان میکند.
پیش از این، دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، گفته بود که افغانستان از کشورهای روبهرو با بحران بشری بزرگ در جهان است و ۲۹.۲ میلیون نفوس آن به کمکهای انساندوستانه نیاز دارند. به گفتهی اوچا، ۳.۲ میلیون کودک در افغانستان به سوءتغذیه مبتلا اند.