همزمان با بازگشت مهاجران افغان از پاکستان، شماری از خانوادههای بازگشتکننده به سلاموطندار میگویند که پس از سالها به کشور بازگشته اند؛ اما اکنون برای گذران زندگی شان هیچ سرپناهی ندارند.
آنان، زمستان پیش رو را چالشی بزرگ برای خانوادهها به ویژه کودکان، میدانند و از حکومت سرپرست افغانستان میخواهند که هرچه زودتر به آنها زمینهی سرپناه دایمی را فراهم کند.
نقیبالله که به تازگی از پاکستان به کندهار بازگشته است، میگوید: «کسبوکار ما از بین رفت، زمین و جایداد خود را از دست دادیم. حالا این جا آمدهایم و میخواهیم که با ما همکاری شود. از امارت اسلامی که این امکانات را به ما داده است، سپاسگزاریم؛ اما زمستان در راه است، نه خانه داریم و نه خیمه، هیچ چیزی نداریم. تمام زندگی ما آن جا گذشته است، این جا هیچ چیزی نداریم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمدحسن نیز که به تازگی از پاکستان به کندهار بازگشته است، میگوید: «حکومت باید از ما پشتیبانی کند، یک یا دو نمره زمین به ما بدهد تا ما هم در این جا زندگی خود را از صفر آغاز کنیم. مانند این که در آن جا زندگی ساخته بودیم.»
در همین حال، مسئولان حکومت سرپرست با توجه به مشکلات و نگرانیهای مهاجران افغان که به کشور بازگشته اند، میگویند که اکنون تسهیلات اولیه را برای مهاجران آماده کرده اند.
نعمتالله الفت، آمر ادغام مجدد ریاست امور مهاجرین و عودتکنندگان کندهار، میگوید که برای برگشتکنندگان در ولسوالی اسپینبولدک اتاق، خیمه، مواد غذایی، آب و تجهیزات پزشکی فراهم میکنند و به هر خانواده نیز ۱۰ هزار افغانی پول میدهند.
از سوی دیگر، ولیجان بادام، رییس امور مهاجرین و عودتکنندگان کندهار، میگوید که برای سرپناه دایمی مهاجران برگشتکننده در ولسوالیهای ارغنداب، دامان و پنجوایی، مناطقی اختصاص یافته است و به حدود ۱۲ هزار مهاجر زمین توزیع خواهد شد.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
او میافزاید: «ما اکنون در حال ارائهی خدمات اولیه هستیم. ما در نظر داریم برای مهاجران عودتکننده در ولسوالیهای پنجوایی، ارغنداب و دامان اسکان دایمی فراهم کنیم که به زودی تطبیق خواهد شد. امارت اسلامی این روند را در دیگر ولایتها نیز اجرا خواهد کرد.»
این در حالی است که بلال کریمی، از معاون سخنگوی امارت اسلامی، در حساب کاربری «ایکس» خود نوشته است که از اول نومبر تا روز گذشته ۱۵ هزار و ۲۷۰ خانواده از پاکستان به کشور بازگشته اند.
به گفتهی او، از ۱۷ سپتمبر تا ۶ نومبر ۲۰۲۳ تنها از گذرگاه تورخم ۳۵ هزار خانواده که شمار مجموعی شان ۲۰۰ هزار تن میشود، به کشور بازگشته اند.