آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارش ۱۶ صفحهیی به شورای امنیت این سازمان دربارۀ وضعیت اقتصادی افغانستان گفته که بحران اقتصادی در این کشور نگرانکننده است. آقای گوترش، وضعیت اضطراری بشری، کسر بزرگ اقتصادی، فروپاشی نظام بانکداری و اقتصادی را عدم تشکیل حکومت همهشمول دانسته است.
او در این گزارش افزوده که افغانستان هماکنون با چند بحران روبهروست. دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۸.۵ میلیون تن در افغانستان نیازمند کمکهای بشردوستانه بودند؛ اما با آمدن سال جدید میلادی شمار نیازمندان به ۲۴ میلیون تن افزایش یافته است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در همین حال، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی عمدهترین عامل بحران اقتصادی در کشور را بحران سیاسی میخوانند و میگویند که اگر حکومت امارت اسلامی مشروعیت داخلی و بینالمللی کسب نکند، بحران اقتصادی وخیمتر میشود.
زکریا حیدری، یک تن از آگاهان مسائل اقتصادی، میگوید: «مشکل اقتصادی افغانستان، بیشتر مشکل سیاسیست تا اقتصادی. به همین خاطر، در قدم نخست ما اگر نتوانیم ثبات سیاسی را در افغانستان برگردانیم و حکومت را دارای مشروعیت داخلی و بینالمللی بسازیم، دامنۀ بحران جمعکردنش بسیار سخت است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، جامعۀ جهانی را مسئول وضعیت کنونی افغانستان میداند و میگوید که بحران اقتصادی در دولت پیشین نیز وجود داشت و امارت اسلامی تلاش میکند که با استفاده از منابع داخلی و خارجی، این معضل را حل کند.
این در حالیست که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی افغانستان، هزاران تن از شهروندان کشور کارهایشان را از دست داده و نهادهای بینالمللی بارها از بحران بشری در افغانستان هشدار دادهاند.