همزمان با نگرانی سازمان ملل متحد از بازگشت هزاران شهروند افغانستان در آستانهی زمستان و عمیقترشدن بحران بشری در کشور، حکومت سرپرست امارت اسلامی میگوید که بازگشت شهروندان به کشور، نگرانکننده نیست و هیچ بحرانی را به دنبال نخواهد داشت.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که بهتر است شهروندان به افغانستان بازگردند و در آبادانی کشور شان سهیم باشند. او میافزاید: «ما هیچ نگرانی از بازگشت مهاجرین نداریم؛ چون همه افغانها استند و به کشور خود برمیگردند. هیچ بحرانی را در پی ندارد، بیکاری را همراه خود ندارد؛ زیرا در افغانستان ارزانی است، ارزش پول افغانی بلند است. افغانها باید به کشور شان برگردند و در آبادی کشور شان سهیم شوند.»
سازمان ملل متحد، روز شنبه، ۲۷ عقرب، با پخش گزارشی گفته است که بازگشت ناگهانی صدها هزار شهروند افغانستان در زمانی که آژانسهای انساندوستانه با کمبود بودجه روبهرو اند و از سویی هم، در تلاش رسیدگی به زلزلهزدگان هرات اند، سبب عمیقترشدن بحران بشری خواهد شد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
مسئولان در وزارت اقتصاد، نیز میگویند که این وزارت در همآهنگی و همکاری با مسئولان و مردم، کنترل اوضاع را به گونهی کامل در دست دارد.
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، میگوید: «جلسههایی که با سازمانها و صنعتکاران داشتیم، کمکهای هنگفتی از افراد خیرخواه و سازمانها به دست آمده است. صحبتها با فابریکهداران/کارخانهداران شده که به شماری از مهاجران در فابریکهها زمینهی کار فراهم شود. این وضعیت به همکاری مشترک مردم و اصناف مختلف در کنترل ما است.»
شهروندان بازگشته از ایران و پاکستان به افغانستان اما از آیندهی ناروشن شان نگرانی میکنند. اسدالله، شهروند بازگشته از پاکستان، میگوید: «خانه، پول و کاروبار ما در پاکستان ماند. در اعضای خانواده تقریباً ۱۷ تن هستیم، سرپناه نداریم، کاروبار نداریم، برای زمستان هیچی نداریم، زمستان از راه آمد.»
محمدنبی عظیمی، شهروند بازگشته از ایران، نیز میگوید: «دو فرزند دارم، از نبود کار رنج میبریم، بیکار بودیم رفتیم ایران. از سر کار ما را بیرون کردند، حالا در افغانستان هم کار نیست، بیکار هستیم. دولت باید یک کار به ما پیدا کند.»
برخی از آگاهان مسائل اقتصادی و جامعهشناسان اما باورمند اند که بازگشت سیلآسای شهروندان افغانستان از پاکستان و ایران، سبب کندی چرخش اقتصادی، بینظمی اجتماعی، گسترش فقر و بیکاری خواهد شد.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
ایرج فقیری، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید: «بازگشت مهاجرین از کشورهای همسایه، معضلات اقتصادی را سبب میشود. از سویی هم، به مرور زمان فقر، بیکاری و کاهش خرید را به میان میآورد.»
احمدراشد صدیقی، جامعهشناس، نیز میگوید: «ورود سیلآسای مهاجران افغان، از ابعاد مختلف میتواند به افغانستان آسیبزا باشد؛ مردم با وضعیت بد اقتصادی روبهرو میشوند؛ نبود کار و فابریکههای تولیدی و این که جایی برای زندگی آنها نیست…. در بحث آموزشوپرورش درست رسیدگی کرده نمیتوانیم، بیشترین بازگشتکنندگان اطفال و زنان است؛ در حالی که زمینهی کاری به زنان فراهم نیست.»
بر اساس آمار ملل متحد، از آغاز روند اخراج اجباری شهروندان افغانستان از پاکستان تا کنون، ۳۵۰ هزار تن از این کشور اخراج شده اند. از سویی هم، مسئول ادارهی مهاجرت ایران، از بازگشت ۴۵۰ هزار مهاجر افغان در چهار ماه گذشته خبر داده است.