کاپیسا، ولایتی زراعتی در شمال کابل است که شمار بسیاری از باشندگان آن از طریق کشاورزی و باغداری امرار معاش میکنند. شماری از باغداران در این ولایت، شاکی اند و میگویند که ترویج گونههای کمثمر و فروش نهالها در بازار سیاه، آنان را زیانمند کرده است.
گلمحمد، قوریهداری که سالانه بیشتر از ۱۲ هزار اصله نهال مختلف را به باغداران عرضه میکند، میگوید نهالهایی که او پرورش میدهد، جزو گونههای بهتر و ضمانتی است. او از وجود بازار سیاه شکایت میکند و از مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا میخواهد که جلو فروشندگان غیرتخصصی را بگیرند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
فرید، دیگر قوریهدار در کاپیسا، خواستار ارائهی آموزشهای مسلکی در زمینهی قوریهداری است. او که از یک نوع بیماری به نام «گرگ» در قوریههایش به ستوه آمده است، میگوید: «یک رقم مرض است به نام گرگ که ما را بسیار به تنگ کرده است. بسیار صدمه میرساند و نهال را نمیماند که در بتهاش به ثمر برسد.»
از سوی دیگر، نجیبالله و سیدالله، دو باغدار در کاپیسا، از بازار سیاه فروش نهالها در کنار جادهها شکایت و بر مسلکیسازی قوریهداران تأکید میکنند.
در همین حال، احمدزبیر قاضیزاده، متخصص باغداری، باور دارد که سنجیدن کارشیوهی درست در زمینهی قوریهداری، راهاندازی برنامههای آموزشی، ایجاد اتحادیههای قوریهداری و کنترل بازار فروش نهالها برای باغداران از راههایی است که میتواند روی افزایش محصولات کشاورزان مؤثر واقع شود.
با این حال، روحالله روحانی، رییس زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا، در گفتوگو با سلاموطندار با این که در بارهی شمار قوریههای این ولایت جزئیاتی ارائه نمیکند؛ اما میگوید که آنان همواره بر قوریهها نظارت میکنند. او میافزاید که آنان در زمینهی حمایتهای همهجانبه، با باغداران و قوریهداران متعهد اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
روحانی تأکید میکند: «ریاست زراعت کاپیسا سالانه ۱۵ تا ۲۰ هزار اصله نهال را تولید میکند. در کاپیسا قوریههای شخصی نیز موجود است که سالانه ۱۵۰ هزار اصله نهال برای توزیع و فروش آماده دارند. ریاست زراعت کاپیسا از قوریهها نظارت میداشته باشد تا نهالهای غیرمثمر را به نام مثمر در این ولایت عرضه نکنند.»
گفتنی است که افغانستان یک کشور زراعتی است و اگر مسئولان در این زمینه بیشتر توجه کنند، افزون بر رشد محصولات کشاورزی، برای شمار بسیاری از مردم زمینهی کار نیز، فراهم میشود.