شماری از باغ‌داران در غور، می‌‌گویند با این که با روش‌های معیاری باغ‌‌داری آشنایی اندک دارند؛ اما با کار‌گیری از روش‌های سنتی توانسته اند از باغ‌های شان حاصلات خوبی برداشت کنند.

عبدالرحیم، باشنده‌ی غور که بیش از دو جریب زمینش را به باغ‌های میوه اختصاص داده است، می‌گوید که برای افزایش حاصلات باغ‌هایش از عملیات‌هایی مانند دورکردن گیاهان هرزه، استفاده از کودهای کیمیایی و حیوانی، آبیاری منظم و نرم‌کردن خاک ریشه‌ی درختان، استفاده می‌کند.

او می‌افزاید: «باغ‌‌ها پاک‌کاری می‌خواهند که علف نداشته باشد؛ نرم‌کردن می‌خواهد؛ انبار می‌خواهد؛ کود می‌خواهد؛ آب منظم می‌خواهد که درخت رو به رشد شود؛ اما ما امکانات نداریم و کم‌آبی است و مشکلات داریم. اگر به ما کمک نشود، شاید درختان ما از بین بروند.»

عبدالرزاق، دیگر باشنده‌ی غور، می‌گوید که باغ‌داران برای افزایش حاصلات شان به فراگیری روش‌های معیاری باغ‌داری نیاز دارند. این باغ‌دار می‌افزاید: «ابتدا بیخ‌های درختان را نرم می‌کنم؛ بعد کود حیوانی می‌اندازم؛ اگر زمین کم‌زور بود، کود را از بازار می‌خرم و می‌اندازیم. خواست ما همین است که ریاست زراعت به ما کمک کند و داروهای ضدحشرات و ضدمیکروب را بدهد که درخت ما از بین نرود.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

این باغ‌داران، می‌‌افزایند برخی از آموزش‌های کوتاه‌مدت و کمک‌های اندکی را که از سوی ریاست زراعت و شماری از نهادها دریافت کرده ‌اند؛ بسنده نیست و پشتیبانی از باغ‌داران باید بیش‌تر شود.

در سوی دیگر، غلام‌محمد کاظم شهامت، رییس زراعت، آبیاری و مالداری غور، می‌گوید که این ریاست همه‌ساله با راه‌اندازی برنامه‌های آموزشی تلاش دارد تا روش‌های معیاری باغ‌داری را به آنان آموزش دهد.

او می‌افزاید: «ما چندین برنامه‌ی آموزشی را در مرکز و ولسوالی‌ها در باره‌ی تطبیق مؤثر دارو و روش‌های وقایه‌ از بیماری‌ها و آفت‌های درختان میوه‌دار، جمع‌آوری میوه‌ها، بسته‌بندی میوه‌ها، روش‌های شاخه‌بری و فواید آن و طریق پیوند، به شماری از کشاورزان و باغ‌داران برگزار کردیم.»

کارشناسان امور باغ‌داری در غور، می‌گویند با این که شماری از باغ‌داران آموزش‌های مسلکی را در بخش باغ‌داری فرا گرفته اند؛ اما هنوز باغ‌دارانی هستند که نیاز به آموزش‌ دارند.

عبدالظاهر توانا، کارشناس امور باغ‌داری، می‌گوید که در سال‌های پسین باغ‌داری در غور رشد چشم‌گیری کرده؛ اما نبود دانش معیاری در این بخش سبب شده است که باغ‌داران حاصلات کم‌تر برداشت کنند و میوه‌های شان را با بهای اندک بفروشند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

او می‌افزاید: «باغ‌دار ما دانش نگه‌داری، پروسس، عملیات پیش از رفع حاصل و بعد از رفع حاصل،‌ تنظیم محصولات و شکل نگه‌داری محصولات را ندارد. متأسفانه دهقان ما در فصل حاصل، حاصل را می‌گیرد و روش نگه‌داری آن را نمی‌داند. از طرفی هم، تنگ‌دستی دامن‌گیر او شده که او محصول را به قیمت بسیار پایین یعنی به کیلوگرام ۱۸ تا ۲۰ افغانی می‌فروشد.»

توانا، تصریح می‌کند که خشک‌سالی‌های پی‌هم در چند سال پسین به باغ‌های میوه‌ آسیب زده و در برخی از بخش‌ها سبب خشک‌شدن باغ‌ها شده است.

این کارشناس، تأکید می‌کند که حکومت افزون بر فراهم‌کردن زمینه‌ی آموزش به باغ‌داران، باید زمینه‌ی احیای دوباره‌ی باغ‌های خشکیده را فراهم کند تا باغ‌داران بتوانند از این طریق درآمد شان را افزایش دهند.

بر اساس آمار ریاست زراعت غور، در شهر و ولسوالی‌های این ولایت بیش از ۳۶۰۰ هکتار زمین زیر پوشش باغ‌های میوه قرار دارد. سیب، ناک، زرد‌آلو، شفتالو، پسته، انگور، بادام و چهارمغز، از مهم‌ترین میوه‌هایی اند که از باغ‌های غور به دست می‌آیند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: