شماری از نظامیان دولت پیشین به سلام‌وطندار می‌گویند که پس از تحولات اخیر در افغانستان، در بی‌سرنوشتی به‌سر می‌برند. آنان شاکی‌اند که پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی، وضعیت اقتصادی‌شان وخیم شده است.

فرید خان، سخنگوی پیشین فرماندهی امنیۀ ننگرهار، یک تن از این نظامیانی‌ست که در فقر و بی‌کاری به‌سر می‌برد. او به سلام‌وطندار می‌گوید که همسرش به بیماری سرطان مبتلاست و تمامی داروندارش را برای درمان همسرش مصرف کرده است.

فرید خان می‌گوید: «وضعیت اقتصادی ما هنوز هم خوب نیست. نُه ماه می‌شود که بی‌کار هستم، مریض هم دارم در خانه، بسیار به مشکل روبه‌رو هستم، تاهنوز هیچ کاری هم برایم پیدا نشده است.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

در همین حال، جمشیداحمد نظری، فرمانده پیشین مرکز تعلیمی پولیس ملی پکتیا، می‌گوید که به جای او کسی دیگری استخدام شده است. او نیز از وضعیت نابسامان اقتصادی‌اش شکایت دارد و می‌گوید که پس از تحولات اخیر، هیچ حقوق یا کمکی دریافت نکرده است.

یک تن از افسران امنیت ملی که نمی‌خواهد هویتش فاش شود، نیز به سلام‌وطندار می‌گوید کارهای شاق می‌کند تا نفقۀ خانواده‌اش را تأمین کند. او می‌گوید: «متأسفانه همین حالا در خانه نه آرد داریم، نه روغن، هیچ چیز خدا نیست. از طرف روز می‌روم مزدورکاری اگر بود می‌کنم، اگر نبود پس خانه می‌آیم. در حال حاضر نه معاش دارم و نه هم کدام منبع درآمد.»

وضعیت بد اقتصادی حتی دامن‌گیر فرماندهان ارشد ارتش دولت پیشین نیز شده است. یک تن از این فرماندهان، به شرط افشانشدن هویتش به سلام‌وطندار می‌گوید که با مشکلات شدید اقتصادی روبه‌روست.

او می‌گوید که آموزش‌های مسلکی و تخصصی را در بخش امنیت فراگرفته بود. این فرمانده پیشین کنارزدن نظامیان پیشین را از بدنۀ نظام کنونی، دردآور می‌خواند. میاگل خالد، یک تن از نظامیان متقاعد دولت پیشین، نیز می‌گوید که نظامیان پیشین در کنار وضعیت بد اقتصادی، به مشکلات روحی نیز گرفتار شده‌اند.

نظامیان پیشین از امارت اسلامی می‌خواهند که زمینۀ جذب آنان را در نهادهای امنیتی کشور دوباره فراهم کند. شماری از آگاهان نظامی تأکید می‌کنند که نظامیان پیشین هیچ نقشی در تعیین سیاست افغانستان نداشتند و اگر از سوی امارت اسلامی استخدام نشوند، گروه‌های هراس‌افگن از ناگزیری آنان استفاده خواهند کرد.

اسدالله ندیم، آگاه مسائل نظامی می‌گوید: «مه فکر می‌کنم که از دید اخلاقی یک ظلم است در حق این‌ها، خانواده‌های این‌ها دچار مشکلات می‌شوند. این‌ها یا خارج می‌روند یا دست به کارهای دیگری می‌زنند، یا هم احتمال دارد گروه‌های دیگر از مجبوریت‌شان سوءاستفاده کند.»

ثمر سادات، از دیگر آگاهان نظامی نیز به این باور است که  حقوق بازنشسته‌گی و معاش نظامیان دولت پیشین باید از سوی حکومت سرپرست پرداخته و به مصونیت جانی آنان نیز توجه و رسیده‌گی شود.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

با این حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، از روی دست‌داشتن برنامه‌یی خبر می‌دهد که براساس آن برای نظامیان پیشین زمینۀ کار فراهم خواهد شد. او تأکید می‌کند که نظامیان پیشین واجد شرایط، در نهادهای امنیتی جذب خواهند شد.

پس از تحولات اخیر در کشور، وضعیت اقتصادی شهروندان با گذشت هر روز بدتر می‌شود. مسئولان امارت اسلامی بارها از برنامه‌های مؤثر برای مهار این وضعیت خبر داده‌اند؛ اما تاکنون این برنامه‌ها مؤثریت چندانی نداشته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: