مسئولان در وزارت معادن و پترولیم، میگویند که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، شرکتهایی از چین، ایران، ترکیه، قطر و بریتانیا، روی هشت معدن بزرگ افغانستان به ارزش هفت میلیارد دالر سرمایهگذاری کرده اند.
همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، به سلاموطندار میگوید که این مقدار پول در بخشهای اکتشاف، استخراج معادن، ایجاد کارخانهها، تضمین و تأمین، هزینه میشود.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «قرارداد معدن طلای سمتی تخار، قرارداد معدن مس عینک دوم، قرارداد استخراج نفت حوزهی دریای آمو به شرکت چینی داده شده است.»
سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، تأکید میکند که شرکت ایرانی روی دو بلاک معدن آهن ولسوالی غوریان هرات و شرکت ترکی و بریتانیایی هر کدام روی یک بلاک معدن آهن ولسوالی غوریان و همینگونه، شرکت قطری روی پروژهی سمنت جبلالسراج سرمایهگذاری کرده اند.
با این حال، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، میگویند که قراردادهای وزارت معادن و پترولیم در مطابقت با قوانین نافذهی افغانستان و با حفظ منافع ملی به امضا میرسد.
شبیر بشیری، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که سرمایهگذاریها روی معادن افغانستان میتواند سبب رشد اقتصادی شود.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «همین معادن اگر استخراج و پروسس هم نشود، تنها در مرحلهی نخست تحقیق قرار داشته باشد، میتواند سبب رشد پایدار اقتصادی در کشور شود.»
به گفتهی مسئولان وزارت معادن و پترولیم، قراردادهای معادن بزرگ برای ۳۰ سال به امضا رسیده که پنج سال نخست آن، دورهی اکتشافی است.