قدیر، کشاورزی در پروان، میگوید که زراعت و باغداری در این ولایت، در اثر خشکسالی بیشتر آسیب دیده است. «اگر خشکسالی ادامه یابد، مردم با گرسنگی روبهرو میشوند و درآمد خوبی از کشاورزی به دست نمیآورند.»
راشد، باشندهی روستای «بتخاک» ولسوالی بگرامی کابل، میگوید که در یک سال از زمینهای شان دو بار حاصل میگیرند؛ اما به دلیل خشکسالی دوامدار، امسال توانسته اند یک بار حاصل بگیرند.
او میافزاید: «ولسوالی ما سال دو بار کشت میدهد. زمانی که خشکسالی میشود، تنها میتوانند یک بار حاصل بگیرند و اگر گندم بکارند، به جواری و دیگر اقلام زراعتی به دلیل نبود آب حاصل نمیدهد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، پنج سازمان جهانی، از تداوم خشکسالی و تأثیر آن بر بیش از نیمی از جمعیت افغانستان، هشدار داده اند.
سازمان اقدام علیه گرسنگی، سازمان جهانی بهداشت، سازمان امداد اسلامی، سازمان نجات کودکان و سازمان بینالمللی «ویژن»، روز دوشنبه در بیانیهای نسبت به تداوم خشکسالی هشدار داده و گفته که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان از آن متأثر شده اند.
در بخشی از بیانیهی این پنج سازمان به نگرانیهای سازمان نجات کودکان در آن اشاره شده است. «خانوادههای متکی به کشاورزی، بیشترین ضرر را متحمل خواهند شد و بر اساس برآوردهای بینالمللی، حدود ۷.۸ میلیون کودک در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به غذای کافی دسترسی ندارند و در صورت ادامهی خشکسالی، زندگی کودکان بیشتر در معرض خطر قرار خواهد گرفت.»
همین گونه، مسئولان در وزارت آب و انرژی، میگویند که برای کاهش اثرهای خشکسالی، در ۱۱ ولایت ۱۴۳ بند آب ساخته اند.
عمار مموزی، رییس آبرسانی وزارت آب و انرژی، با تأکید بر ساخت بندهای بزرگ آب در میدانوردک، پکتیا، غزنی، لوگر و دیگر ولایتها، میگوید که برای مبارزه با خشکسالی، برنامههای مدیریت آبریزهها و طرح جلوگیری از استفادهی بیرویه از آبها را، روی دست دارند.
با این حال، مسئولان در وزارت زراعت، میگویند که خشکسالی چالش جدی در برابر کشاورزان است و کشاورزان را بیشتر متضرر کرده است. مصباحالدین مستعین، سخنگوی این وزارت، از دیگر کشورها میخواهد که برای کاهش اثرهای خشکسالی به کشاورزان، این وزارت را همکاری کنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میگوید: «خشکسالی سبب کاهش تولیدات داخلی و تخریب زمینهای زراعتی و تأسیسات زراعتی در کشور میشود. خشکسالی، یکی از اثرات تغییرات اقلیمی است که این مشکل تنها در افغانستان نیست و مقابله با آن به تنهایی ناممکن است و از کشورها میخواهیم که با ما همکاری و کشاورزان را پشتیبانی کنند.»
با این همه، خالد استانکزی، آگاه منابع طبیعی، میگوید که حکومت سرپرست باید آبهای سطحی را مدیریت کند. «به خاطر خشکسالی در بخش زراعت، در ساحاتی که جنگلات است، باید درختهایی که مقاومت بیشتر دارد، غرس شود و همچنان آبهای سطحی مدیریت و برف و باران در چاههای جذبی انداخته شود.»
گفتنی است که پیش از این سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد پس از ارزیابی وضعیت کشاورزی با نگرانی از خشکسالی، گفته بود که محصولات کشاورزان به دلیل خشکسالی در سال روان کاهش یافته است.