یک‌شنبۀ هفتۀ گذشته، ۲۳ جوزا/خرداد ولسوالی لاش‌وجوینِ فراه پس از سه روز محاصره و کشته‌شدن دست‌کم ۳۰ نیروی امنیتی به‌دست طالبان سقوط کرد و یک روز بعد نیز ولسوالی اناردرۀ این ولایت به تصرف طالبان درآمد. نیروهای امنیتی پس از این درگیری‌ها ناگزیر به‌خاطر جلوگیری از تلفات نیروهای امنیتی گیرمانده در قرارگاه نیروهای ارتش در شمال ولسوالی اناردره، ولسوالی پشت‌کوه این ولایت را به فراه انتقال دادند و این‌گونه این سه ولسوالی به گونۀ کامل به تصرف طالبان درآمد.

اطلاعات و داده‌ها نشان می‌دهد که در سقوط این سه ولسوالی دست سپاه پاسداران ایران بوده و این کشور با توزیع پول و سلاح‌های سبک‌وسنگین، مدیریت جنگ فراه را برعهده داشته است.

منابع به سلام‌وطندار می‌گویند که مدیریت سقوط ولسوالی‌های لاش‌وجوین، اناردره و پشت‌کوه به دوش سه فرمانده طالبان به نام‌های راشد، شکور بریالی و سردار شکون بوده که مستقیم از سوی سپاه پاسداران ایران حمایت می‌شوند.

بر پایۀ اطلاعات، یک شب پس از تصرف کامل ولسوالی لاش‌وجوین، سپاه پاسداران ایران ۶ موتر نوع «توییتا»ی پُر از سلاح‌های سبک‌وسنگین و مواد انفجاری را از مرز ایران به ولسوالی لاش‌وجوین منتقل کرده و به طالبان تحویل داده است. به گفتۀ منبع، این سلاح‌ها شامل «کلاشینکوف، پیکا، توپ‌های ۸۲ میلی‌متری، مهمات انفجاری و ۵۰۰ میل سلاح پیش‌رفته بوده که برای دفع حمله‌های هوایی چرخ‌بال‌های نیروهای امنیتی به کار می‌رفته است.

منابع دیگر در فراه می‌گویند، مواد انفجاری که برای انهدام ساختمان ولسوالی اناردره از سوی طالبان استفاده شده، نیز مواد انفجاری ایرانی ویژۀ سپاه پاسداران بوده است.

منابع می‌‌افزایند که هم‌اکنون طالبان به‌دنبال آماده‌گی برای حمله به مرکز فراه‌اند. به گفتۀ منابع، با تصرف ولسوالی‌های لاش‌وجوین و پشت‌کوه فراه از سوی طالبان، اکنون نظامیان ایرانی به راحتی می‌توانند به ولسوالی ناامن خاشرود نیمروز، ولایت هلمند و از آن‌جا خود را به ولایت‌های مرکزی افغانستان برسانند.

با این حال، یک منبع کشفی نیروهای امنیتی می‌گوید که نظامیان ایرانی با پشتی‌بانی طالبان خواستند ولسوالی اناردره را که هم‌مرز با ولسوالی شیندند هرات است، تصرف کنند تا از این مسیر نیز بتوانند خود را به ولسوالی شیندند و سپس به ولایت‌های غور، فاریاب و بادغیس برسانند.

«ایران در خاک افغانستان در تلاش جلوگیری نفوذ داعش و مدیریت بندهای آبی زون غرب است»

در همین حال، شماری از نماینده‌گان مردم فراه در مجلس نماینده‌گان نیز مدیریت جنگ ولسوالی‌های لاش‌وجوین، اناردره و پشت‌کوه این ولایت توسط نظامیان ایرانی را تأیید می‌کنند.

همایون شهیدزاده، نمایندۀ مردم فراه در مجلس نماینده‌گان به سلام‌وطندار می‌گوید که شواهد و گزارش‎های موثق از جنگ لاش‌وجوین این ولایت نشان می‌دهد که رهبری این جنگ از سوی نظامیان ایرانی پیش برده می‌شد.

همایون شهیدزاده، نمایندۀ مردم فراه در مجلس نماینده‌گان

به گفتۀ او، نظامیان ایرانی و طالبان پس از تصرف لاش‌وجوین، زخمی‌های‌شان را به مرکزهای درمانی این ولسوالی زیر درمان قرار داده‌اند. آقای شهیدزاده می‌افزاید، بر بنیاد مدرک‌های به‌دست‌آمده، پیش از حملۀ طالبان به ولسوالی لاش‌وجوین، حدود ۳۰۰ نظامی ایرانی که بیش‌ترشان مهاجران افغان مقیم ایران بودند، از مرز ایران وارد لاش‌وجوین شدند و عملاً در کنار طالبان با نیروهای امنیتی می‌جنگیدند.

این عضو مجلس نماینده‌گان تأکید می‌کند که ایران به‌دلیل ترس از داعش و تسلط بر بندهای آب در حوزۀ غرب به‌ویژه بند کمال‌خان، سلما و بخش‌آباد، تلاش می‌کند ساحۀ حاکمیتش را به کمک طالبان زیر حمایتش در حوزۀ غرب، گسترش دهد.

همایون شهیدزاده می‌گوید، مدرک‌ها نشان می‌دهد که طالبان هر قدر نیاز به کمک تسلیحاتی داشته باشند، به‌ زودترین فرصت از ایران برای‌شان فراهم می‌شود. به گفتۀ او، جنگ کنونی افغانستان با طالب نیست، با استخبارات منطقه به‌ویژه ایران و پاکستان است که این جنگ از توان نیروهای امنیتی افغانستان بالاست.

عبدالستار حسینی، دیگر نمایندۀ مردم فراه در مجلس نماینده‌گان است که هم‌واره ایران را متهم به پشتی‌بانی تسلیحاتی و مالی ده‌ها طالب در حوزۀ غرب به‌ویژه فراه کرده است.

آقای حسینی نیز به سلام‌وطندار می‌گوید، مدرک‌های به‌دست‌آمده نشان می‌دهد که نبرد ولسوالی لاش‌وجوین فراه از سوی جنرالان سپاه پاسداران مدیریت می‌شد و عملاً خود نظامیان ایرانی در جنگ شرکت داشته‌اند.

عبدالستار حسینی، نمایندۀ مردم فراه در مجلس نماینده‌گان

او نیز تأیید می‌کند که یک شب پس از تصرف ولسوالی لاش‌وجوین، ۶ موتر نوع «توییتا»ی پُر از سلاح سبک‌وسنگین و مهمات انفجاری از سوی ایران به ولسوالی لاش‌وجوین به طالبان تسلیم شده است.

عبدالستار حسینی می‌افزاید، بیش‌تر این سلاح‌‌ها پیش‌رفته است که برای هدف‌قراردادن چرخ‌بال‌ها استفاده می‌شود.

والی فراه: ما با یک جنگ اعلام‌نشدۀ استخباراتی روبه‌رو هستیم

مسعود بختور، والی فراه نیز مداخلۀ کشورهای همسایه در جنگ این ولایت را تأیید می‌کند و به سلام‌وطندار می‌گویدکه جنگ کنونی نیروهای امنیتی اکنون با طالب نیست؛ بل با استخبارات همسایه و منطقه است.

والی فراه می‌افزاید: «همیشه کوشش ما این بوده است که مردم خود را بفهمانیم که ما با یک جنگ اعلام‌نشدۀ استخبارات منطقه‌یی قرار داریم.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

والی فراه در پاسخ به این پرسش که آیا مدیریت جنگ لاش‌وجوین فراه را نظامیان ایرانی برعهده داشتند، می‌گوید که در این باره باید دولت مرکزی ابراز نظر کند و والی‌ها ابراز نظر کرده نمی‌توانند. مسعود بختور می‌افزاید که نیروهای امنیتی براساس نیاز و مجبوریت از قرارگاه نیروهای ارتش در ولسوالی‌های اناردره و پشت‌کوه عقب‌نشینی کرده‌اند.

مسعود بختور، والی فراه

والی فراه از پس‌گیری ولسوالی‌های لاش‌وجوین، اناردره و پشت‌کوه این ولایت و روحیۀ رزمایشی نیروهای امنیتی اطمینان می‌دهد و می‌گوید که هم‌اکنون نیروهای امنیتی و دفاعی در حال طرح‌ریزی پس‌گیری این ولسوالی‌ها از طالبان‌اند.

او نیز مشکلات امنیتی در تمام ولسوالی‌های این ولایت را تأیید می‌کند و می‌گوید که نیروهای امنیتی و دفاعی آمادۀ دفع این مشکلات‌ هستند.

بند سلما در محاصرۀ طالبان؛ ایران در تلاش به‌دست‌گرفتن مدیریت آب بند سلما با پشتی‌بانی طالبان است

براساس گفتۀ‌های منابع محلی در ولسوالی چشت هرات، طالبان پس از تصرف ولسوالی‌های اوبه در هرات، لاش‌وجوین در فراه، تولک و شهرک د غور، به‌ گونه‌یی ولسوالی چشت و بند سلما را در محاصرۀ خود درآورده‌اند.

الله‌ محمد همدرد، فرمانده کندک بند سلما به سلام‌وطندار می‌گوید که هم‌‌اکنون منطقۀ «درۀ تخت» در شرق ولسوالی چشت زیر حاکمیت طالبان قرار دارد و از طرف شمال ولسوالی‌های تولک و شهرک غور، جنوب ولسوالی لاش‌وجوین و غرب آن ولسوالی اوبۀ هرات است که همۀ این ولسوالی‌ها اکنون در تصرف طالبان قرار دارد.

آقای همدرد هرچند از روحیۀ رزمایشی نیروهای محافظتی بند سلما اطمینان می‌دهد؛ اما می‌گوید که در هفته‌های اخیر تهدیدات طالبان بر پاسگاه‌های بند سلما افزایش یافته است.

به گفتۀ همدرد، از یک‌ماه به این‌سو بارها از مقام‌های محلی هرات درخواست اعزام قطعات خاص نیروهای امنیتی و کوماندو به بند سلما را کرده؛ اما تاکنون نیروی کمکی فرستاده نشده است.

فرمانده کندک بند سلما می‌افزاید که نیاز است نیروهای کمکی به بند سلما اعزام شوند تا آنان بتوانند در روستاهای اطراف بند، گشت‌زنی کنند که طالبان در آن ساحات جابه‌جا نشوند و اگر نیروی کمکی اعزام نشود، نیروهای مستقر در کندک بند سلما نمی‌توانند گشت‌زنی کنند.

او می‌افزاید، هم‌اکنون در هر ده کیلومتری بند سلما پاسگاه‌های امنیتی برای محافظت از بند وجود دارد و با آن‌هم نیاز است که برای گشت‌زنی در روستاهای اطراف بند سلما، نیروی بیش‌تر به این ولسوالی فرستاده شود.

آقای همدرد پشتی‌بانی طالبان در این ولسوالی از سوی ایران و تلاش این گروه برای مدیریت بند سلما را تأیید می‌کند.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

یک منبع معتبر امنیتی در هرات که نخواست هویتش فاش شود، به سلام‌وطندار می‌گوید که ایران با تصرف ولسوالی‌های اطراف ولسوالی چشت این ولایت، در تلاش است که مدیریت بند سلما را طالبان زیر حمایتش به کنترل خود درآورند و هر زمان ایران نیاز به آب داشته باشد، آب بند سلما رها شود.

در همین حال، جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات می‌گوید که نیروی کافی برای تأمین امنیت هرات و سرکوب هراس‌افگنان در این ولایت وجود دارد و در صورت نیاز، برای کمک به ولسوالی‌های این ولایت اعزام خواهند شد.

روایت وحشت‌ناک از به‌دست‌گرفتن کنترل چرخ‌بال‌های نیروهای امنیتی افغان توسط مرزبانان ایرانی در ولسوالی غوریان هرات

طالبان پنج‌شنبه‌شب، نوزدهم حمل/فروردین، هم‌زمان بر تولی نیروهای مرزی در منطقۀ «موسی‌آباد» ولسوالی غوریان و تولی موسوم به «کمانه»ی ولسوالی کهسان این ولایت حمله و هر دو تولی را تصرف کردند.

منابع محلی در هرات گفته‌اند که در تولی نیروهای مرزی منطقۀ «موسی‌آباد» ۲۰ نیرو بوده که در نتیجۀ حملۀ گروهی طالبان، ۱۶ تن‌شان اسیر و ۳ تن‌شان کشته شدند و نیز یک تن دیگر از این نیروها ناپدید شده است.

در تولی نیروهای مرزی موسوم به «کمانه» ۱۷ نیرو بوده که در نتیجۀ حملۀ طالبان ۹ تن‌شان به‌دست طالبان اسیر و ۸ تن دیگر شان ناپدید شدند.

اکنون پس از گذشت حدود دونیم ماه، منابع معتبر محلی در هرات از چه‌گونه‌گی این روی‌داد، حکایت وحشت‌ناکی دارند.

 این منابع که نخواستند هویت‌شان فاش شود، به سلام‌وطندار می‌گویند که این قرارگاه‌های مرزی به پشتی‌بانی ایران سقوط داده شده است.

به گفتۀ این منابع، هنگامی که طالبان بر تولی نیروهای مرزی منطقۀ «موسی‌آباد» ولسوالی غوریان حمله کردند، چرخ‌بال‌های نیروهای امنیتی به کمک نیروهای امنیتی رفتند، اما در نزدیکی مرز نیروهای مرزی ایران با دستگاه مخصوص‌شان، کنترل چرخ‌بال‌های نیروهای امنیتی افغان را به‌دست گرفتند.

منابع می‌گویند که همان شب بدون اجرای عملیات، بسیار به مشکلات توانسته‌اند چرخ‌بال‌ها را از کنترل نیروهای مرزی ایران بیرون کرده و به قول‌اردوی ۲۰۷ ظفر نشست دهند. منابع می‌افزایند، هنگامی که چرخ‌بال‌ها نشست کرد، از گوش‌ و بینی خلبانان افغان، خون جاری شد و مدت یک هفته در شفاخانه بستری شدند.

به گفتۀ منابع، گزارش‌های کشفی نشان می‌دهد که این دستگاه‌ها را کشور روسیه به دست‌رس نیروهای مرزی ایران قرار داده است.

با این حال، تحلیل‌گران سیاسی جنگ کنونی افغانستان را جنگ اعلام‌نشده از سوی کشورهای همسایه پاکستان و ایران می‌دانند و می‌گویند که این کشورها به‌خاطر منافع‌شان هرگز نمی‌خواهند در افغانستان صلح و ثبات به‌میان بیاید.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

به گفتۀ این تحلیل‌گران، تنها راهِ بیرون‌رفت از این بحران، بیدارشدن مردم و متحدشدن آنان و صلح است.

شهروندان حوزۀ غرب نیز ایران و پاکستان را همسایه‌های ناخلف می‌دانند و می‌گویند که این دو کشور در طول چند دهۀ گذشته هرگز با افغانستان دوست نبوده‌اند. شهروندان حوزۀ غرب از همه مردم می‌خواهند که به‌خاطر منافع کشورهای بی‌گانه، کشور خود را خراب نکنند.

با این حال، کنسول‌گری ایران در هرات که از ولایت‌های حوزۀ غرب نماینده‌گی می‌کند، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار مدیریت جنگ لاش‌وجوین و اناردرۀ فراه و کمک تسلیحاتی برای طالبان را بی‌اساس می‌داند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: