فریدون سینیرلی اوغلو، همآهنگکنندهی ویژهی سازمان ملل متحد برای افغانستان، از پنجشبهی هفتهی گذشته به این سو در افغانستان به سر میبرد و در جریان این سفرش، تا کنون با مقامهای مختلف امارت اسلامی دیدار کرده است.
بر اساس بیانیهی پخششده از سوی امارت اسلامی، این مقام سازمان ملل متحد، در دیدار روز گذشتهاش با عبدالکبیر، سرپرست ریاستالوزرای امارت اسلامی، از آغاز کارش روی چهگونگی بهبود روابط امارت اسلامی با سازمان ملل متحد خبر داده است.
امارت اسلامی، در این بیانیه مدعی شده که آقای سینیرلی اوغلو، در این دیدار همچنان از تهیهی گزارش در بارهی افغانستان به گونهی مستقل اطمینان داده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
این در حالی است که پیش از این دو معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز، سفرهای جداگانه به افغانستان داشتند و روی موضوعهای گوناگون با مقامهای حکومت امارت اسلامی دیدار کرده بودند؛ اما با گذشت مدتها از این سفر مقامهای بلندپایهی سازمان ملل متحد، در چهگونگی روابط امارت اسلامی و سازمان ملل متحد، هیچ تغییر پیش نیامده است.
امارت اسلامی اما بر تدوام چنین سفرها و دیدارها خوشبین است. بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در گفتوگو با سلاموطندار، هرچند تأکید میکند که حکومت کنونی به هیچ وجه آماده نخواهد شد که از منافعش پا پس بکشد؛ اما امیدوار است که حاصل این دیدارها میتواند راه حلی برای بیرونرفت از چالشها باشد.
آقای کریمی، میافزاید: «مسائلی که نگرانیها را به وجود آورده، در همچو ملاقاتها مورد بحث قرار داده میشود. بناء امیدواری این هست که یک تفاهم خوب به دست بیاید.»
این در حالی است که شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشست هفتهی گذشتهاش در بارهی افغانستان، به گونهی صریح از رویکرد امارت اسلامی به ویژه در بخش حقوق بشری، انتقاد کرده است.
با این همه، برخی از آگاهان بر نیاز تعامل امارت اسلامی با جامعهی جهانی برای حل بحرانهایی که افغانستان با آنها روبهرو است، تأکید دارند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
محمدباقر محسنی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «به دلیل نیازمندی اقتصادی و سیاسی افغانستان، ضرورت ایجاب میکند که عضو سازمان ملل متحد باشد. برای همین، من ملاقات و سفر آقای فریدون سینیرلی اوغلو را مثبت ارزیابی میکنم.»
میرویس آشفته، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید: «این ملاقاتها در برخی موارد ممکن به حکومت فعلی مثبت باشد؛ اما این که چنین ملاقاتها سبب شود این حکومت به رسمیت شناخته شود، ممکن نیست.»
گفتنی است که هرچند جهان در جریان نزدیک به دوسال گذشته روابط خودش را با امارت اسلامی تا جایی حفظ کرده؛ اما تا کنون هیچ تمایلی از سوی جامعهی جهانی برای بهرسمیتشناختن امارت اسلامی نشان داده نشده است.