شماری از گاوداران در پروان، میگویند که به دلیل کاهش محصول گاوهای شان به سختی میتوانند نیازهای زندگی خود را تأمین کنند.
شمریزخان، گاودار در یکی از ولسوالیهای پروان، میگوید که محصول گاوهایش در مقایسه با سالهای گذشته کاهش یافته و اکنون او با مشکلات اقتصادی روبهرو شده است. «محصول گاوهای ما کاهش یافته و ما با مشکل روبهرو استیم؛ زحمت میکشیم؛ علوفه میدهیم؛ اما درست شیر به دست نمیآوریم؛ پول نداریم که ما گاوهای زراعتی را بخریم تا اقتصاد ما بهتر شود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
علیاحمد، دیگر گاودار در پروان، میگوید که شیوع بیماریهای حیوانی و آگاهینداشتن به روشهای معیاری دامپروری سبب شده که محصول گاوهایش کاهش یابد. او میافزاید: «بسیاری گاوها وطنی به ویژه نورستانی اند که شیر کمتری میدهند؛ در باره پرورش گاوها هم آگاهی به ما داده نشده است؛ یک مقدار شیری را که به دست میآوریم هم بازار فروش ندارد؛ استفاده از لبنیات خانگی در حال کمرنگشدن است.»
این گاوداران، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پروان، میخواهند که گاوهای زراعتی را برای شان توزیع کند.
نیازمحمد طائب، آمر امور زراعتی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پروان، میگوید که گاوداران تا اکنون مشکل شان را با این ریاست مطرح نکرده اند. «نسل گاوهای شیری وطنی است مانند کنری و نورستانی، به همین دلیل محصولات شان کمتر است؛ تغذیهنشدن گاوها، رعایتنشدن بهداشت و دیگر عاملها نیز سبب کاهش محصولات حیوانات میشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالواحد تاجزاده، دامپزشک، میگوید که نبود علوفهی حیوانی، شیوع بیماریهای حیوانی و عملینشدن القاع مصنوعی در کاهش محصولات گاوها نقش دارد. «شیوع بسیاری از بیماریها در میان گاوها؛ آشنایینداشتن گاوداران با روشهای معیاری دامپروری و تغذیهنشدن درست گاوها سبب میشود که شیردهی آنها کمتر شود.»
با این که کشاورزی و دامداری بخش عمدهی از اقتصاد افغانستان را تشکیل میدهد و بسیاری از شهروندان با کار در این بخشها نیازهای خوراکی و غیرخوراکی خانوادههای شان را تأمین میکنند؛ اما آشنایینداشتن به روشهای معیاری کاشت و دامپروری سبب شده که کشاورزان و دامپروران درآمدی کمتری داشته باشند.