علاقه‌مندی مردم به گل‌ها، ریشه‌ای عمیق در فرهنگ و احساسات انسانی دارد. گل‌ها نه‌ تنها به محیط زیبایی می‌بخشد؛ بل نمادی از عشق، دوستی و امید نیز هستند. با این حال، شماری از جوانان به گونه‌ی داوطلبانه برای حفاظت از گل‌ها و پیش‌گیری از انقراض آن‌ها فعالیت می‌کنند و دلیل فعالیت شان را تأثیر مثبت گل‌ها را بر روح‌وروان انسان می‌دانند.

لطف‌الله ۲۳ساله از کابل که از سال‌ها به این سو در این بخش فعالیت دارد، می‌گوید که از گونه‌های مختلف گل‌ها مراقبت می‌کند و به گل‌های کارج مطبق و کاغذی توجه ویژه‌ای دارد؛ زیرا این گل‌ها بیش‌تر در معرض انقراض قرار دارند. «گل در طبیعت بسیار زیاد است؛ گل‌برگ، بیر، کاغذی، جیری بن و مرسل. از تمام این گل‌ها مراقبت می‌کنیم؛ از گل‌های کاج مطبق یا سرب برایش می‌گویند، گل کاغذی، گل‌های بیر بیش‌تر مراقبت می‌کنیم؛ چرا که یک دیزاین خاص دارد.»

لطف‌الله، می‌افزاید که راهکارهای مختلف را برای حفاظت از گل‌ها در پیش گرفته است. «برای مراقبت از چند شیوه استفاده می‌کنیم؛ گل‌خانه می‌سازیم؛ بیخش را نرم‌کاری می‌کنیم؛ خیشاوه می‌کنیم؛ از چند نوع کود استفاده می‌کنیم، از کود مایع، حیوانی و کود سیاه استفاده می‌کنیم. کود سیاه به خاطر رشد و کود مایع به خاطر ساقه و رشد استفاده می‌شود و از دواها به خاطر پیش‌گیری از امراض استفاده می‌کنیم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

فرهاد، جوانی که بیش از ۱۰ سال می‌شود گل‌ها را پرورش می‌دهد، می‌گوید که از گل‌ها به دلیل تأثیر مثبت آن‌ها بر طبیعت مراقبت می‌کند. «فکر کنید که همان قدر که متوجه اولاد می‌باشی، باید از گل‌ها هم باشی. گل به زیبایی محیط تأثیر بسیار مثبت دارد؛ یک نهال به ۱۴۰ نفر آکسیجن/اکسیژن تولید می‌کند.»

جوانان در حالی توجه ویژه به مراقبت از گل‌های در حال انقراض دارند که به باور کارشناسان کشاورزی، استفاده‌نکردن درست از گل‌ها و کاهش علاقه‌مندی مردم، دلیل بر انقراض شماری از گل‌ها شده است.

احمدزبیر قاضی‌زاده، کارشناس کشاورزی، در این باره می‌گوید: «عامل انقراض این نباتات می‌شود گفت کاهش علاقه‌مندی نگه‌دارنده‌ها می‌تواند باشد؛ مثلاً اشخاص به دلایل مختلف مانند مشکلات اقتصادی علاقه‌مندی خود را نسبت به نگه‌داری یک نبات یا گل از دست می‌دهد یا یک فرد علاقه‌مندی خود را نسبت به یک گل از دست دهد؛ یک گل دیگر را جاگزین آن کند و مورد نگه‌داری قرار دهد؛ چون این نباتات تقاضا در مارکت به آن کاهش پیدا می‌کند، عرضه نیز کم می‌شود و آهسته‌آهسته باعث می‌شود که این روند کمک بکند به انقراض این گل‌ها.»

مرشید نوری، دیگر کارشناس کشاورزی، نیز در این باره می‌گوید: «نظر به تحقیقاتی که انجام شده، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از پوشش‌های نباتی در نقاط مختلف کشور از بین رفته یا هم به نحوی صدمه دیده اند؛ بنابراین، گفته می‌توانیم گل‌های مختلف که تا اکنون شناسایی نشده و نسل شان بسیار کم است، نظر به عدم توجه مردم محل و عدم پلان‌های دولت در حال انقراض قرار گرفته اند و هم‌چنان در یک منطقه مردم یک گل را شناسایی می‌کنند و از آن استفاده‌ی غیرمجاز صورت می‌گیرد که باعث ازبین‌رفتن نسل گل می‌شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، حبیب‌الله طاهری، کارشناس محیط زیست، نیز تغییرهای آب‌وهوایی، کم‌بود آب، تغیر زیست‌گاه‌ها و آفات و بیماری‌ها را دلیل‌ بر انقراض گل‌ها می‌داند و می‌گوید: «اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست قرار است در ۳۴ ولایت فارم تحقیقاتی محیط‌زیستی را ایجاد کند و تا حال در دو ولایت غزنی و بلخ کار این فارم‌ها روی دست گرفته شده است. قرار است از طریق این فارم‌ها انواع مختلف گل‌ها و نباتات تربیه شود و در اختیار مردم و دهاقین قرار بگیرد. یکی از آن اهداف این است که چه طور ما بتوانیم از نباتات بومی یک ولایت مراقبت کنیم و جلو انقراض آن را بگیریم.»

بر بنیاد تحقیقی که در ۲۰۲۱ توسط گروهی از دانش‌مندان در اروپا انجام و پخش شده است، تغییرهای آب‌وهوایی و افزایش درجه‌ی حرارت تأثیر منفی بر روی گیاهان و گل‌ها دارد و بسیاری از گیا‌هان به دلیل تغییرهای آب‌وهوایی در معرض خطر انقراض قرار گرفته‌ اند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: