مسئولان در ریاست معارف بامیان می‌گویند که ده درصد دختران دانش‌آموز بامیانی به دلیل ازدواج زودهنگام، ترک مکتب می‌کنند.

ایوب امیری، رئیس معارف ولایت بامیان در گفت‌وگویی با سلام‌وطندار می‌گوید، یافته‌های این ریاست نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۷ به این‌سو، دست‌کم دوازده هزار دانش‌آموز دیگر به مکتب حاضر نشده‌اند.

به گفتۀ او، اکثریت این رقم را دختران تشکیل می‌دهد و دلیل اصلی محرومیت دختران از ادامۀ آموزش، ‌ ازدواج زودهنگام بوده است.

فقر، رسم و رواج‌های ناپسند و تبعیض جنسیتی از عوامل دیگری اند که مانع رفتن دختران بامیانی به مکتب شده است.

رئیس معارف بامیان می‌گوید که اکثریت دختران دانش‌آموز در ولسوالی‌های سیغان، کهمرد و بخش‌های مرکزی این ولایت تا صنف نهم درس می‌خوانند و سپس به ازدواج زودهنگام تن می‌دهند.

گل‌بخت (نام مستعار)، دختر خانمی‌ست که تا صنف دهم در یکی از مکتب‌های مرکز بامیان درس خوانده و در شانزده ساله‌گی ازدواج کرده است. او پس از ازدواج از رفتن به مکتب محروم می‌شود.

گل‌بخت که چند سالی از ازدواجش می‌گذرد، صاحب فرزند شده است. او می‌گوید که دولت و نهادهای حامی زنان نباید در برابر ازدواج زودهنگام دانش‌آموزان دختر سکوت کنند.

به گفتۀ مسئولان ریاست معارف بامیان، محرومیت به دلیل ازدواج زودهنگام دلیل اصلی است، اما فقر و تنگ‌دستی نیز پای دختران و پسران فقیر را از رفتن به مکتب قطع کرده است.

نبی ۱۴ساله، باشنده روستای جگره‌خیل مرکز بامیان می‌گوید که تا صنف ۴ درس خوانده، اما به دلیل فقر و تهی‌دستی نتوانسته به آموزش ادامه بدهد.

مسئولان دفتر زون مرکزی کمیسیون مستقل حقوق بشر در بامیان می‌گویند که آموزش و پرورش حق بشری هر شهروند است و دولت باید زمینهٔ آموزش و پرورش را برای همه فراهم کند.

شماری از مکتب‌ها در افغانستان به دلیل جنگ و حضور گروه‌های تندرو ساختمان ندارد و دانش‌آموزان در فضای باز درس می‌خوانند.

جواد دادگر، رئیس دفتر زون مرکزی کمیسیون مستقل حقوق بشر به سلام‌وطندار می‌گوید که هزاران کودک بامیانی از آموزش و پرورش محروم‌اند.

او آمار دقیقی نمی‌دهد، اما می‌گوید که فقر، رسم و رواج‌های ناپسند و ازدواج زودهنگام سبب شده است دختران و پسران زیادی از نعمت آموزش و پرورش محروم شوند.

او با انتقاد از برنامهٔ ملی آموزش و پرورش وزارت معارف می‌گوید که این طرح برای مناطق سرد سیر، به‌ویژه بامیان مؤثر نبوده است.

مسئولان ریاست معارف بامیان می‌گویند که در تغییر این طرح صلاحیت اجرایی ندارند، اما نظریات‌شان را با وزارت معارف شریک خواهند کرد.

آمارهای ریاست معارف بامیان نشان می‌دهد که یک‌صد و ۴۳ هزار دانش‌آموز در این ولایت مصروف آموزش و پرورش اند که ۴۷ درصد آن را دختران تشکیل می‌دهد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: